Se pare că UE a găsit soluția pentru a contracara ambițiile lui Viktor Orban. Votul Ungariei va fi irelevant

Zece state membre UE a lansat o nouă campanie de reformare a abordării blocului în ceea ce priveşte procesul decizional în domeniul politicii externe şi de securitate, după ani de lupte interne pe această temă.

În timp ce reforma ar favoriza Franţa şi Germania, cele mai populate două naţiuni ale UE, încercările anterioare de a schimba sistemul s-au dovedit a fi divergente, relatează platforma media European Newsroom în articolul de fond publicat vineri.

La începutul lunii mai, un aşa-numit Grup al Prietenilor, condus de Germania şi din care mai fac parte Belgia, Finlanda, Franţa, Italia, Luxemburg, Ţările de Jos, Slovenia şi Spania, a lansat un apel pentru revizuirea votului privind politica externă şi de securitate comună (PESC) a UE. România s-a alăturat grupului la începutul acestei săptămâni, potrivit MAE, după ce la reuniunile anterioare ale Grupului participase ca observator.

În loc de unanimitate în ceea ce priveşte chestiunile cheie de politică externă şi de securitate, grupul a cerut un sistem numit vot cu majoritate calificată. Acest tip de vot necesită acordul a 15 dintre cele 27 de ţări membre, cu condiţia ca acestea să reprezinte peste 65% din populaţia totală a UE, de aproximativ 450 de milioane de locuitori.

„Scopul este de a îmbunătăţi eficienţa şi rapiditatea procesului de luare a deciziilor în materie de politică externă. Pe fondul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi al provocărilor internaţionale tot mai mari cu care se confruntă UE, membrii grupului sunt convinşi că politica externă a UE are nevoie de procese şi proceduri adaptate pentru a consolida UE ca actor de politică externă”, se arată într-un document al Grupului de prieteni.

Șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, a transmis că pentru România rămâne importantă asigurarea mecanismelor necesare pentru protejarea/salvgardarea intereselor naționale. Ministrul român de Externe a arătat că utilizarea majorității calificate pentru luarea deciziilor în domeniile aferente PESC (Politica Externă și de Securitate Comună) presupune și o modificare corespunzătoare a culturii luării deciziilor, inclusiv mai multă responsabilitate, astfel o decizie luată prin acest mecanism va trebui să fie adoptată în parametri cât mai apropiați inclusiv de interesele statelor care nu au votat pentru aceasta. Totodată, o astfel de abordare este de natură să întărească încrederea în conduita Uniunii ca actor global. De asemenea, Bogdan Aurescu a arătat că abordarea din cadrul reflecției propuse trebuie să fie pragmatică, plecând de la aplicarea votului cu majoritate calificată în acele domenii ale PESC unde este deja permisă și evitând abordările ideologice cu potențial de divizare.


Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed