AcasăPoliticSe rupe coaliția de Guvernare? Kelemen Hunor îi răspunde lui Klaus Iohannis

Se rupe coaliția de Guvernare? Kelemen Hunor îi răspunde lui Klaus Iohannis

Declarațiile făcute de premierul ungar Viktor Orbán în România și reacția UDMR în acest sens nu vor rămâne așa. După declarațiile făcute vineri de Klaus Iohannis, liderul UDMR Kelemen Hunor vorbește despre criza din coaliția de guvernare.

Kelemen Hunor susține că premierul Ungariei, Viktor Orban, nu a vorbit deloc la Tuşnad despre România şi despre autorităţile de la Bucureşti.

Totodată, el a adăugat că nu se poate vorbi la momentul actual despre o criză a coaliției de guvernare din cauza acestor declarații.

“Nu trebuie să vorbim în niciun caz despre o criză în coaliţie. O criză în coaliţie este dacă nu se respectă programul de guvernare, dacă nu se respectă acordul de coaliţie, dacă nu putem să ne înţelegem pe subiecte din programul de guvernare, de pe agenda noastră politică, dacă cineva dintre noi face ceva împotriva intereselor generale sau specifice ale României şi nu este cazul în coaliţie.

Fiecare şi-a făcut treaba, discutăm, punem în aplicare programul de guvernare, căutăm soluţii la problemele cetăţenilor şi la problemele cu care ne confruntăm cu toţii, dar un conflict în interiorul coaliţiei pe un discurs al unui om politic, indiferent cine e acel om politic din Uniunea Europeană, nu cred că este cazul, că nu lezează, nu atinge în niciun fel coaliţia, performanţele coaliţiei.

Orban n-a vorbit de România, Orban n-a vorbit de Guvernul României, de coaliţie, deci nu există motiv pentru care să fie o chestiune de tensiune în coaliţie.

Deci, se poate discuta în coaliţie ceea ce a spus Orban, eu sunt pregătit pentru orice discuţie”, a declarat liderul UDMR.

Totodată, Kelemen Hunor a reafirmat poziţia “extrem de clară” a UDMR de condamnare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

“Nu suntem de acord cu războiul, nu suntem de acord cu nicio modalitate de a ataca un stat suveran şi, din acest punct de vedere, n-am avut şi nu avem dispute în coaliţie. Deci, cu toţii suntem de acord cu această poziţie de la bun început. De altfel, poţi să critici anumite decizii luate de colegii tăi la nivel de Uniune Europeană, unde, sigur, şefi de stat şi de guvern reprezintă Uniunea Europeană, ei iau decizii împreună, ei iau decizii în consens, e cultura consensului în Uniune.

Asta nu înseamnă că nu poţi să critici anumite atitudini. Poţi să critici. Şi România poate critica, şi Ungaria poate critica, şi Franţa şi toţi cei care sunt în Uniune, fiindcă nici în tratatele europene, nici în tratatele de aderare nu scrie nicăieri că libertatea de exprimare şi libertatea de a avea o opinie nuanţată, diferită sunt interzise. Nu există aşa ceva!”, a subliniat vicepremierul.

Kelemen Hunor a menţionat că “Viktor Orban a făcut nişte clarificări suplimentare, la Viena, pe marginea discursului susţinut la Tuşnad, precizând că condamnă rasismul şi că nu a fost o declaraţie aşa cum a fost prezentată şi probabil că acea propoziţie greşită, interpretabilă, a fost scoasă din context şi a fost interpretată”.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.