Se schimba Codul rutier: Lucrul pe care toti soferii vor fi obligati sa-l faca

Potrivit unui proiect de lege care își propune să modifice Legea privind circulația pe drumurile publice, inițiat de 61 de deputați, toate persoanele care doresc să obțină carnetul de conducere vor fi obligate să urmeze cursuri specializate „de instruire teoretică și practică asupra metodelor de prim-ajutor în caz de accident rutier”.

 

Aceste cursuri vor avea loc în centre specializate autorizate din cadrul instituțiilor publice abilitate, se mai arată în proiectul de modificare legislativă. Lista centrelor specializate unde vor putea fi urmate aceste cursuri va fi prevăzută prin ordin al ministrului Administrației și Internelor și ministrului Sănătății.

 

Iar pregătirea candidaților asupra metodelor de prim-ajutor în caz de accident se va efectua de către instructori atestați de autoritatea competentă.

 

Prin această propunere de modificare a Codului rutier, deputații susțin o măsură menită să reducă rata mortalității și să amelioreze morbiditatea, rezultate din accidente rutiere, precum și să crească nivelul de cunoștințe generale medicale și de prim ajutor ale populației din România, se arată în expunerea de motive. Conform autorilor proiectului de modificare a legii, aceste cunoștințe pot fi aduce beneficii extinse, în sensul salvării de vieți omenești și al ameliorării morbidității, și în cazul altor tipuri de accidente, cum ar fi accidentele la locul de muncă și cele de acasă etc.

 

La baza acestei propuneri legislative au stat concluzii ale studiilor și cifrele statistice. Astfel, conform unui raport din septembrie 2009 al Federației Internaționale a Crucii Roșii și a Societăților Semilunii Roșii, peste jumătate din decesele rezultate din accidente rutiere surin în primele minute după accident. Acest lucru arată că prezența cuiva instruit asupra metodelor de acordare a primului ajutor reprezintă o mare diferență și salvează vieți.

 

În plus, dacă un accident grav cu victime grav rănite are loc în afara localității sau în mediul rural, „posibilitatea acordării primului ajutor este cel mai probabil să provină din partea unui alt participant la trafic, în momentul accidentului”.

 

Iar datele statistice arată că accidentele rutiere reprezentau, în 2004, a noua cauză de mortalitate, în timp de în anul 2030 se preconizează că vor reprezenta a cincea cauză de deces în rândul populației. Totodată, accidentele rutiere reprezintă prima cauză de mortalitate în grupa de vârstă 15-24 de ani.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed