x


 • EUR
  4.7559
  USD
  4.1941
 • 0° C
  Vremea
  Bucuresti
  Vant

  0 km/h
  Umiditate

  0%
  Presiune

  0 hPa
string(16) "instant-articles"

SE SCHIMBĂ HARTA Europei: Care vor fi noile granițe!

Serbia nu recunoaște, de ani de zile, independența fostei sale provincii, Kosovo. Acum se vorbește deschis, ca soluție, despre un posibil schimb de teritorii. Wolfgang Petritsch spune că ideea este o adevărată șansă, scrie Deutsche Welle.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 08.09.2018, 8:45

Deutsche Welle: Aţi vorbit deja, de la începutul acestui an, despre posibilitatea retrasării graniţelor între Kosovo şi Serbia, încălcând, aşadar, un tabu. De ce?

 

Wolfgang Petrisch: În anii, în care a avut loc dialogul între Belgrad şi Priştina, sub tutela UE, au fost discutate diverse variante. În mare, s-a respectat întotdeauna principiul menţinerii graniţelor neschimbate. Dar, pe parcursul acestui an, s-a ivit o situaţie nouă în dialogul de la Bruxelles.

 

E clar că ambii preşedinţi au discutat sau iau în considerare schimbul de teritorii. Și primul meu reflex a fost să mă gândesc că această idee contravine principiului de a nu schimba graniţele existente. Pe de altă parte, am avut impresia că, pentru prima dată în istoria Balcanilor, se încearcă modificarea graniţelor fără vărsare sânge, fără arme şi nu printr-o decizie unilaterală, ci prin găsirea unei soluţii paşnice de compromis, prin negociere.

 

 

 

mai multe, pe Deutsche Welle