„Se zvârcolesc, se țin de burtă!” O boală misterioasă bântuie statele unde s-a legalizat marijuana

0
41

O boală neobișnuită face tot mai mult victime în SUA, în special în statele care au legalizat consumul de cannabis. Consumatorii de marijuana, inclusiv adolescenți, ajung tot mai des la urgențe cu probleme la stomac.

„Se zvârcolesc, se țin de burtă, se plâng de dureri abdominale foarte grave și de greață. Vomită tot ce au în stomac, ceea ce poate continua ore în șir. Atunci știm că este posibil să fie vorba despre sindromul de hiperemeză canabinoidă”, a spus dr. Sam Wang, de la Spitalul de Copii din Colorado, care tratează adolescenții cu această afecțiune.

Hiperemeza canabinoidă a fost raportată pentru prima dată în Dealurile Adelaidei din Australia de Sud în 2004. Un grup de cercetători a scris despre 19 consumatori de marijuana care au avut dureri abdominale și greață. Oamenii de știință au observat că simptomele acestora dispăreau atunci când nu consumau cannabis și reveneau când începeau să folosească.

„Pacienții îmi spun de cele mai multe ori că greața și vărsăturile apar mereu seara. Așa că îmi zic că fac un duș fierbinte și starea lor se îmbunătățește”, a mai spus medicul Sam Wang, precizând că nu este clar de ce de ce dușurile fierbinți ameliorează simptomele.

Simptomele sindromului de hiperemeză canabinoidă (CHS) sunt greaţa, vărsăturile și crampele abdominale. Aceste simptome se pot ameliora temporar făcând un duș sau o baie fierbinte, potrivit medicilor. Complicațiile pot include insuficiență renală, probleme electrolitice, și arsuri ale pielii din apa fierbinte. Cel puțin două decese au fost asociate cu CHS.