AcasăEconomieSecretar de stat în Ministerul Energiei: Consumatorii casnici, IMM-urile, infrastructura critică şi...

Secretar de stat în Ministerul Energiei: Consumatorii casnici, IMM-urile, infrastructura critică şi producătorii de energie termică nu vor fi afectaţi de această obligaţie de reducere a consumului de gaze naturale

George Niculescu a fost întrebat, miercuri, la finalul şedinţei de Guvern, dacă România susţine această reducere de 15 la sută a consumului de gaze naturale care a fost discutată la nivelul Uniunii Europene.  

 

“România a susţinut întotdeauna independenţa energetică. Ne-am dorit întotdeauna şi ne dorim în continuare diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale şi cu energie electrică. De aceea, această reducere voluntară, practic, în situaţia în care se află România astăzi, din punctul meu de vedere, cred că România poate să facă faţă la această reducere voluntară”, a afirmat secretarul de stat. 

 

Întrebat dacă ţara noastră a afirmat la Bruxelles că va susţine această măsură, George Niculescu a răspuns: “Poziţia României a fost una moderată în acest sens şi în acest context. (…) Nu am mai multe informaţii cu privire la poziţia exactă pe care a avut-o România acolo”. 

 

El a mai fost întrebat unde vor fi reduceri ale consumului de gaze naturale dacă această măsură va deveni obligatorie. 

 

“O să vă spun unde nu vor fi reduceri la consumul de gaze naturale. Avem termen până la 31 octombrie să modificăm regulamentul acesta (regulamentul care s-a aprobat prin Hotărârea de Guvern 715 din 2022 – n.r.), având în vedere că decizia s-a adoptat ieri. În momentul de faţă, pot să vă spun că consumatorii casnici, IMM-urile, infrastructura critică şi producătorii de energie termică nu vor fi afectaţi de această obligaţie de reducere a consumului. În urma actualizării regulamentului, avem termen până pe 31 octombrie, să o facem, în urma discuţiilor pe care le vom avea cu tot ce înseamnă mari consumatori de energie electrică, gaze naturale, cu sectorul energetic, de asemenea, pentru că trebuie să vorbim şi cu companiile producătoare de gaze naturale, vom stabili prin modificarea regulamentului efectiv cum se vor face aceste reduceri de gaze. Ele, în principiu, se vor face proporţional până la suportabilitatea tehnică a echipamentelor care sunt aferente acestor companii consumatoare de gaze naturale, în aşa fel încât aceste instalaţii consumatoare de gaze naturale să nu fie afectate negativ din punct de vedere tehnic printr-o scădere bruscă a consumului de gaze în general”, a mai explicat Niculescu. 

 

El a menţionat că această măsură de reducere a consumului de gaze naturale cu 15 la sută va deveni obligatorie atunci când se va declanşa starea de alertă la nivel european. 

 

Secretarul de stat a oferit şi câteva sfaturi populaţiei pentru a face economie la energie. 

 

“Să stingi lumina în camera în care nu stai, să-ţi setezi temperatura ambientală într-un mod în care într-adevăr nu trebuie să sufere nimeni de frig sau să stea prea mult în căldură, dar într-un mod în care consumul tinde să scadă”, a mai afirmat George Niculescu.

Ultimele Articole