AcasăEconomieSecretar de stat în Ministerul Energiei: Ordonanţa e în vigoare de cinci...

Secretar de stat în Ministerul Energiei: Ordonanţa e în vigoare de cinci luni şi nimeni nu a reclamat că această reglementare ar produce efecte negative în piaţă / 90% din consumatorii casnici sunt sub protecţia acestei ordonanţe

George Niculescu a declarat, sâmbătă, la Digi 24, că ordonanţa prevede că în februarie 2023 se pot emite facturi de regularizare în cazul în care consumatorii casnici se încadrează în tranşele de consum. 

 

„Acest lucru este prevăzut în ordonanţa de urgenţă încă de pe vremea când ordonanţa era adoptată la 1 aprilie 2022, deci este în vigoare de cinci luni, mai exact. Ordonanţa s-a modificat în septembrie. Între perioada 1 aprilie şi astăzi nimeni nu a reclamat nici din industrie, nici din consumatori că această reglementare ar fi produce efecte negative în piaţă. De asemenea, textul ordonanţei, tot la articolul 1 la alineatul 8, prevede că în cazul consumatorilor casnici se pot emite în luna februarie a anului 2023, dacă aceştia se vor încadra ulterior în tranşele de consum pentru anul 2022 de către furnizori facturi de regularizare. Se pot regulariza sumele acestea”, a afirmat George Niculescu.

 

El a menţionat că dacă mai există aspecte de clarificat din ordonanţă acestea pot fi făcute în Parlament. 

 

„Dacă sunt aspecte de clarificat cred că o bună ocazia sunt dezbaterile din cadrul comisiilor parlamentare şi dacă acest lucru trebuie cumva clarificat sau întărit mai mult în aşa fel încât consumatorii clienţi casnici să fie şi mai bine puşi sub umbrela acestei ordonanţe, Ministerul Energiei nu are absolut nimic împotrivă”, a explicat secretarul de stat.  

 

Acesta a mai transmis că 90% dintre consumatorii casnici se încadrează în plafoanele stabilite de această ordonanţă. 

 

„O să vă dau din datele ANRE câteva date cu privire la consumurile în medie, bineînţeles pe lună, pe tranşe de consum, aşa cum sunt ele publicate de către ANRE. Şi în total o să vă dau şi numărul de gospodării care se încadrează în această tranşă de consum şi vreau să vă spun că sub 83 de kilowatti oră pe lună, sunt 4.167.360 de gospodării care se încadrează lunar în aceşti 83 de kilowatti, deci putem să îi alocăm primei tranşe de consum din ordonanţa de urgenţă. Între 83 de kilowatti oră pe lună şi 208, deci, practic putem să-i punem în a doua tranşă de 100 până în 255, mai sunt 3.023.055 de gospodării, în total aproximativ 7 .200.000 de gospodării, de locuri de consum. Dacă mai adăugăm şi următoarea tranşă, conform datelor ANRE, între 208 şi 416, ultima valoare depăşeşte pragul de 300, dar nu o luăm în considerare pe toată, doar şi jumătate ajungem la aproximativ 7,7 milioane de locuri de consum din 8,5 milioane. Deci un procent de 90% din consumatorii casnici, din evaluările noastre, în baza datelor pe care le avem de la ANRE, sunt sub protecţia acestei ordonanţe de urgenţă”, a mai precizat George Niculescu.

Ultimele Articole