AcasăEconomieSecretarul de stat american Antony Blinken spune că este lipsit de sens...

Secretarul de stat american Antony Blinken spune că este lipsit de sens ca Rusia să ceară inspectarea navelor ucrainene

„Cu ce ​​drept sau pe baza cărei logici insistă Rusia să inspecteze navele suverane ucrainene care părăsesc porturile ucrainene şi merg în alte ţări? Asta nu are sens”, i-a spus Blinken lui Fred Pleitgen de la CNN, la o conferinţă de presă în Germania, vineri.

Blinken s-a aflat la Berlin pentru o conferinţă ministerială privind securitatea alimentară. El a mai spus că Ucraina are nevoie de asigurări că porturile sale vor fi ferite de potenţiale nave ruseşti, atunci când a fost întrebat despre cerinţele Rusiei ca Ucraina să cureţe zona porturilor de mine.

„Când Rusia spune că ar putea fi pregătită să dea drumul navelor, asta poate crea riscul ca navele ruseşti să intre şi să atace direct Odesa. Aşa că ucrainenii trebuie să aibă asigurări că, făcând orice ar permite navelor lor să iasă din port, ruşii nu vor profita de asta şi nu vor permite navelor ruseşti să intre şi să atace Odesa”, a spus Blinken.
Blinken nu a precizat dacă s-au înregistrat progrese definitive în ceea ce priveşte scoaterea cerealelor ucrainene din ţară, în pofida atenţiei deosebite – atât din partea administraţiei Biden, cât şi a aliaţilor săi – asupra acestei probleme, de peste o lună.

Blinken şi-a exprimat, de asemenea, sprijinul pentru Naţiunile Unite, care încearcă să colaboreze atât cu partea rusă, cât ăi cu cea ucraineană, pentru a găsi o soluţie.

„Naţiunile Unite, secretarul general, au lucrat cu persevernţă pentru a vedea dacă se poate ajunge la un fel de acord care să permită crearea unui canal de ieşire din Odesa pentru navele ucrainene şi deci pentru alimente şi cereale. Susţinem foarte mult acest efort”, a spus Blinken.

Ultimele Articole