AcasăEconomieSecretarul general al SPD: Gazoductul Nord Stream 2 nu ar trebui implicat...

Secretarul general al SPD: Gazoductul Nord Stream 2 nu ar trebui implicat în disputele politice

Conducta a fost finalizată în septembrie, dar aşteaptă aprobarea autorităţilor de reglementare din Germania şi din Uniunea Europeană, iar unii politicieni – din Germania şi din străinătate – au spus că ar trebui blocată din cauza mai multor dezacorduri de politică cu Rusia.

”Nord Stream 2 este, ca să spunem aşa, aproape conectat la reţea, doar lipsa autorizaţiilor legale împiedicând începerea finală a operaţiunilor”, a declarat Kuehnert într-un interviu.

El a adăugat că ”La un moment dat trebuie să existe pace politică şi juridică într-o astfel de discuţie”.

Kuehnert a spus că proiectul, condus de grupul rus Gazprom, nu trebuie amestecat cu răspunsurile la controversele teritoriale ale Rusiei cu Ucraina şi problemele legate de drepturile omului, unde Berlinul are poziţii clare şi strategii diplomatice.

Sprijinul SPD pentru conducta de sub Marea Baltică, un factor geopolitic iritant pentru Statele Unite şi ţări precum Ucraina şi Polonia, contrastează cu poziţia partenerului său de coaliţie, Verzii,  dar oglindeşte poziţia creştin-democraţilor ai fostului cancelar Angela Merkel” (CDU).

Merkel a declarat conducta ca fiind un proiect comercial, o linie adoptată de cancelarul SPD Olaf Scholz.

Într-o altă poziţie contrară celei a Verzilor, cu privire la definiţiile energetice ale UE – care au clasificat energia nucleară şi gazul ca fiind ecologice – Kuehnert a spus că încercarea de a renunţa la propunerile Bruxelles-ului este ”utopică”, având în vedere că opoziţia Germaniei faţă de energia nucleară o pune într-o poziţie minoritară.

UE este, de asemenea, în favoarea utilizării gazelor naturale ca tehnologie de legătură în anumite condiţii, până când sursele regenerabile şi hidrogenul curat îl vor putea înlocui.

Kuehnert a spus că majoritatea grupurilor de mediu au acceptat acest raţionament.

Ultimele Articole