Secretele SUCCESULUI vaccinării în ISRAEL! De ce în UE nu se întâmplă la fel

După numai trei săptămâni de când premierul Benjamin Netanyahu s-a vaccinat, Israel a reușit să vaccineze 20% din populația țării. În același timp, statele din UE nu depășesc nivelul de 1%, cu puține excepții. Cum a fost posibil? Motivele din spatele acestui succes al Israelului încep să apară. Netanyahu a dezvăluit că pe 7 ianuarie Israelul a încheiat un acord cu Pfizer pentru 10 milioane de doze de vaccin anticoronavirus, inclusiv o promisiune de transport a 400.000-700.000 de doze în fiecare săptămână. În România, de exemplu, vin 150.000 de doze săptămânal de la Pfizer, în baza mecanismului stabilit de Comisia Europeană. În această săptămâna a venit și o doză simbolică de 14.000 de doze, de la Moderna.

 

Război total. Rareș Bogdan e la mijloc. Un război cu structuri de tip mafiot

 

 

Conform acordului, guvernul Israelului a fost de acord să ofere imediat companiei producătoare detalii legate de vârsta, sexul și istoricul medical al fiecărei persoane vaccinate, date care pentru astfel de companii (și nu doar) sunt aur curat. În plus, se pare că israelienii au fost de acord să plătească un preț dublu per doză față de țările UE, potrivit Politico. ”Sigur, sistemul medical israelian este și foarte bine organizat, dar datorită celor doi îndulcitori pomeniți mai sus, Israelul este astăzi țara cea mai bine protejată din lume în fața pandemiei”, susține Vlad Mixich, expert în politici de sănătate.

 

PNL, îngropat în datorii. Cât au cheltuit la alegerile parlamentare

 

Zece milioane de doze sunt o picătură în ocean pentru Pfizer, care s-a angajat să producă 1,3 miliarde de doze de vaccin în 2021 – și este probabil să producă mai multe. În momentul în care Agenţia americană FDA (The Food and Drug Administration) a dat undă verde vaccinului Pfizer, înaintea UE, Israelul aștepta cu seringile scoase, ceea ce a făcut ca firma americană să facă primele livrări din afara SUA către statul Isreael. Nici nu se putea mai bine pentru țara din Orient, după ce a raportat peste 495.000 de cazuri COVID-19 și 3.689 de decese de la începutul pandemiei, cifre alarmant de mari pentru un stat mic, de 9 milioane de locuitori.

 

Pfizer are în mod clar multe de câștigat din lansarea vaccinului său în Israel, transformându-l în pilotul global pentru o campanie rapidă de vaccinare, iar succesul poate stimula marketingul la nivel mondial.

 

„I-am convins că, dacă ne dau vaccinul mai întâi, vom ști exact cum să-l administrăm în cel mai scurt timp posibil – și tocmai asta s-a întâmplat”, a declarat ministrul israelian al Sănătății, Yuli Edelstein, pentru Politico prin intermediul purtătorului de cuvânt al acestuia. „Am fost pregătiți devreme, am semnat acordurile devreme și le-am spus produselor farmaceutice că vor vedea rezultatele devreme. Este o situație win-win”.

 

Cu toate acestea, autoritățile sanitare nu răspund la întrebări directe cu privire la numărul exact de doze pe care le-a asigurat Israelului sau cât a plătit pentru ele, spunând doar că țara a semnat acorduri secrete cu producătorii odată cu începerea campaniei de vaccinare.

 

De asemenea, a fost neclar prețul pe care l-a plătit pentru doza Pfizer – până pe 5 ianuarie, când oficialii au dezvăluit că Israelul a plătit 30 de dolari pe persoană. Este o sumă de două ori mai mare decât cea plătită de UE companiei americane, conform dezvăluirii din greșeală a unui ministru din Belgia. Zilele trecute, un post de radio israelian a spus că de fapt suma pe care Tel Aviv-ul a plătit-o a fost de 47 de dolari, adică mai mare.

 

Dacă Israelul a dat lovitura, în UE și, implicit, în România, situația stă rău. ”Principala problemă a campaniei de vaccinare atât în România, cât și în multe alte țări ale Uniunii Europene, este că cererea pentru vaccinul anti COVID-19 este mai mare decât numărul de doze disponibile. Datele ne arată deja asta și situația se va mai prelungi pentru o perioadă. Se întâmplă în primul rând pentru că nicio companie din lume nu e capabilă să producă într-un interval de timp atât de scurt (câteva luni) un număr atât de mare de doze cât este necesar să ajungă la toți cei care vor să se vaccineze.  Acesta este secretul succesului campaniei de vaccinare din Israel, țara de 9 milioane de oameni care vaccinează aproape 150.000 de persoane zilnic – adică aproape cât am vaccinat noi în total de la începutul campaniei. Israelul primește într-o singură săptămână un număr de doze de vaccin egal cu numărul total de doze primite de România din decembrie 2020 până astăzi”, a spus Mixich.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed