Secretul pe care ANAF îl ține foarte bine PĂZIT!

0
Secretul pe care ANAF îl ține foarte bine PĂZIT!

Cu cel mai mare deficit de încasare a TVA din UE, plângându-se în continuu de evaziune și în “foame” foarte mare de bani la bugetul de stat, care a determinat administrațiile fiscale județene să ia în vizor chiar și banii plătiți la nunți fotografilor și lăutarilor, după cum Profit.ro a relatat în premieră, România nu poate să beneficieze de decizia istorică a Elveției de a renunța în bună măsură la secretul bancar și fiscal și de a face schimburi automate de informații privind conturile financiare ale contribuabililor cu alte state, în baza acordurilor și standardelor internaționale OECD.

 

Administrația Fiscală Federală (Federal Tax Administration – FTA) din Elveția a anunțat recent că la sfârșitul lunii septembrie a efectuat primele schimburi de astfel de date. Astfel, FTA a transmis statelor partenere informații referitoare la aproximativ 2 milioane de conturi, informații care includ numele deținătorilor, adresa, țara de rezidență și numărul de identificare fiscală, instituțiile raportoare, balanțele contului și veniturile de capital. Aceste informații permit autorităților să verifice dacă acești contribuabili au declarat corect conturile financiare din străinătate și să descopere eventuale cazuri de evaziune.

 

Circa 7.000 de bănci, fonduri de investiții, companii de asigurări și alte instituții financiare înregistrate la FTA colectează date referitoare la milioane de conturi și le trimit agenției fiscale elvețiene. Tocmai pentru că reprezenta până nu demult cel mai puternic bastion al secretului bancar și fiscal pe plan mondial, Elveția era și este considerată încă refugiul clasic al străinilor bogați care vor să-și țină averile ferite de ochii autorităților din statele lor.

 

mai multe, pe profit.ro.