Sectorul SIF pierde 10% în ultima săptămână la Bursă şi coboară sub minimele din octombrie

Rulajul total al pieţei reglementate a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a scăzut uşor în intervalul 26 – 30 ianuarie, la 54,9 milioane lei, în pofida schimburilor intense cu acţiunile BRD şi Banca Transilvania. De asemenea, tranzacţiile cu obligaţiunile Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (IBRD) au adus 3,42 milioane lei la lichiditatea totală.

Capitalizarea pieţei reglementate a BVB a crescut cu 3,62% în ultima săptămână, la aproape 37 miliarde lei (8,65 miliarde euro), în urma aprecierilor din sectorul petrolier, care au compensat scăderile puternice ale acţiunilor financiare.

Indicele BET-FI sparge minimele din octombrie, după o cădere cu 10%

Evoluţia descendentă a Bursei a continuat şi în ultima săptămână, afectate fiind mai ales acţiunile din sectorul financiar-bancar, lucru care s-a văzut în direcţia indicilor, BET-FI având cea mai puternică scădere, de circa 10%.

"Piaţa internă a înregistrat volatilităţi mai mari, o reacţie negativă mai accentuată având indicele BET-FI, care a testat în această săptămână noi minime, închizând sub pragul de 10.000 de puncte. Scăderea indicelui BET-FI este normală dacă avem în vedere faptul că acesta era singurul indice care nu testase încă noi minime de după octombrie 2008", comentează Andreea Gheorghe, analist la Intercapital Invest.

Restul indicilor se menţin în jurul minimelor ultimilor cinci ani.

În ultima săptămână, indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece titluri (blue-chips) listate la BVB, a scăzut cu 2,07%, la 2.253,02 puncte, iar indicele compozit al pieţei, BET-C, care reflectă evoluţia acţiunilor listate la primele două categorii ale Bursei cu excepţia SIF-urilor, a pierdut 1,92%, până la 1.510,65 puncte.

Indicele BET-FI, care arată evoluţia celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), a scăzut cel mai mult dintre în intervalul analizat, cu 9,95%, la nivelul de 9.707,83 puncte, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, care reflectă evoluţia a 15 dintre cele mai tranzacţionate companii de la BVB, a pierdut doar 1,03%, la 4.504,62 puncte.

De asemenea, indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri de la BVB, a scăzut puternic în ultima săptămână, cu 4,67%, la 211,76 puncte.

În schimb, indicele BET-NG, care reflectă evoluţia a 10 titluri din sectorul energetic de la Bursă, a urcat cu 2,86%, până la 330,11 puncte, în urma evoluţilor bune ale acţiunilor petroliere.

Sectorul financiar-bancar, sub presiunea vânzătorilor

"Sub presiunea evoluţiilor externe şi a sentimentului general de teamă din sectorul bancar, băncile de la noi au suferit în această săptămână deprecieri mari şi în condiţii de lichiditate în creştere", conform unei analize săptămânale a Prime Transaction.

Acţiunile Băncii Transilvania (TLV) au atras din nou cel mai mare interes, semn că presiunea la vânzare de pe urma consolidării valorii nominale şi a reluării la tranzacţionare încă nu s-a epuizat. Titlurile au pierdut 11,24% în ultima săptămână şi au generat 29% din rulajul total al Bursei pe secţiunea de acţiuni.

Aceeaşi tendinţă au avut-o şi titlurile BRD SocGen (BRD), care s-au depreciat şi mai puternic – cu 13,33% – pe a doua lichiditate din piaţă.

În schimb, acţiunile băncii austriece Erste (EBS) s-au scumpit cu 10,85% în perioada 26-30 ianuarie şi au captat doar 4,60% din lichiditatea pieţei.

"Băncile au fost ţinta predilectă a vânzătorilor şi odată cu acestea şi societăţile de investiţii financiare (SIF), în ale căror portofolii aceste active au o pondere foarte importantă", arată şi o analiză a KTD Invest.

Acţiunile SIF Moldova (SIF2) au notat cea mai puternică scădere în ultima săptămână, cu 12,9%, din cauza vânzărilor mai agresive din şedinţa de joi. În schimb, titlurile SIF Banat-Crişana (SIF1) au avut cea mai mică depreciere, cu 6,44%, dar au atras în acelaşi timp şi cea mai mare lichiditate dintre SIF-uri, şi a treia din întreaga piaţă.

Potrivit analiştilor de la Prime Transaction, SIF Transilvania (SIF3) şi SIF Oltenia (SIF5) sunt singurele care au coborât sub minimele din octombrie, considerate praguri suport importante, după ce au pierdut în intervalul 26-30 ianuarie în jur de 10% fiecare.

Cele mai puţin atractive dintre acţiunile societăţilor de investiţii financiare au fost ale SIF Muntenia (SIF4), care au atras doar a zecea lichiditate de la Bursă şi s-au ieftinit cu 10,7%.

"Lovituri grele pentru SIF-uri, acestea fiind printre primele care suferă atunci când intrăm într-un context negativ, plin de veşti proaste şi dominat de un sentiment general de prudenţă. În general au avut o lichiditate mai bună, semn că apropierea de minimele din octombrie a început să atragă atenţia investitorilor, de ambele parţi", susţin analiştii Prime Transaction.

Acţiunile petroliere, ferite de scăderile pieţei

"Flagelul scăderilor nu a ajuns în sectorul petrolier, cel puţin nu la cele două mari companii, cu toate că lichiditatea a scăzut mult faţă de săptămâna anterioară. S-a cumpărat, e adevărat, dar nu cu entuziasm", spune Paul Brendea în analiza Prime Transaction.

Acţiunile Petrom (SNP) a avut cea mai bună evoluţie din sector cu un avans de 7,7%, iar cotaţia titlurilor Rompetrol Rafinare (RRC) a crescut cu aproape 3,9%. Totuşi, rulajele au fost destul de mici, cele două acţiuni captând 7,15% din rulajul total.

De asemenea, şi acţiunile Transgaz (TGN) au avut o tendinţă de creştere în ultima săptămână, cu un câştig de 3,55%, în vreme ce, tot din sectorul companiilor de utilităţi, titlurile Transelectrica (TEL) au avut o evoluţie divergentă, cu o depreciere de 5,77%.

Vedeta săptămânii a fost, însă, Azomureş, care a anunţat repornirea activităţii în urma îmbunătăţirii situaţiei de pe piaţa de îngrăşăminte. Ca urmare, cotaţia acţiuilor Azomureş (AZO) a săltat cu aproape 35%, fiind momente în care nu mai existau în piaţă vânzători.

"Într-o perioadă de scăderi pe majoritatea burselor, AZO a reuşit să sfideze criza în ianuarie, cumulând un avans de peste 45% faţă de finalul anului trecut", potrivit analistului de la Prime Transaction. (NewsIn)

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed