AcasăEconomieŞeful AIEA, Rafael Grossi, afirmă că centrala nucleară Zaporojie este o instalaţie...

Şeful AIEA, Rafael Grossi, afirmă că centrala nucleară Zaporojie este o instalaţie ucraineană şi posibilele schimbări ”ar fi o problemă complexă” pe care o va discuta la Moscova

Când a fost întrebat, joi, de Fred Pleitgen de la CNN dacă AIEA ar boicota procesul prin care personalul centralei Zaporojie ar deveni angajaţi ai companiei ruse Rosatom, Grossi a spus: ”Nu pot nici să boicotez, nici să cooperez. Trebuie să fac lucrurile potrivite şi în acest caz trebuie în primul rând să luăm în calcul securitatea, siguranţa şi bunăstarea personalului”.

Grossi a adăugat că atunci ”când vine vorba de modificările contractuale care ar putea surveni ca urmare a anunţurilor, va trebui să discute în Rusia în următoarele zile”.

”Nu există prea multă claritate cu privire la amploarea acestor modificări propuse, aşa că va trebui să am mai multă claritate. Pentru noi, este evident că, deoarece aceasta este o instalaţie ucraineană, proprietatea este a Energoatom. Orice schimbare ar fi o problemă complexă”, a subliniat el.

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat miercuri un decret care transferă centrala nucleară Zaporojie din Ucraina sub controlul statului rus.

Exact în momentul în care Putin semna decretul, operatorul nuclear de stat ucrainean Energoatom a anunţat că preşedintele său îşi va asuma atribuţiile de director general al centralei.

 

Ultimele Articole