Şeful Apple, Tim Cook, se alătură criticilor aduse de şefii unor companii importante restricţiilor de vot impuse în Georgia

0
28
Şeful Apple, Tim Cook, se alătură criticilor aduse de şefii unor companii importante restricţiilor de vot impuse în Georgia

“Istoria americană este povestea extinderii dreptului de vot la toţi cetăţenii, iar negrii, în special, au trebuit să meargă, să se lupte şi chiar să-şi dea viaţa mai mult de un secol pentru a apăra acest drept”, a spus Cook într-o declaraţie.

 Legea din Georgia, susţinută de republicani, a întărit cerinţele de identificare pentru buletinele de vot în absenţă, a scurtat perioadele de votare timpurie pentru alegerile reluate şi interzis populaţiei să ofere mâncare şi apă alegătorilor care aşteaptă la coadă.

“Apple crede că, datorită parţial puterii tehnologiei, ar trebui să fie mai uşor ca niciodată ca fiecare cetăţean eligibil să îşi exercite dreptul de vot”, a spus Cook.

Măsura, care a fost criticată şi de preşedintele democrat Joe Biden, este contestată în justiţie de grupurilor care apără drepturile civile, care susţin că este menită să suprime votul afro-americanilor şi al altor minorităţi rasiale.

Miercuri, companii americane mari au contestat legea, mai mulţi directori făcând declaraţii împotriva restricţiilor de vot. Astfel, Coca-Cola şi Delta Air Lines s-au alăturat companiilor americane care contestă noile restricţii de vot ale statului Georgia, ambele companii din Atlanta considerând legea inacceptabilă.

Microsoft Corp, care în februarie a anunţat o nouă investiţie majoră în Atlanta, capitala Georgiei, s-a alăturat criticilor, preşedintele Brad Smith afirmând că prevederile legii promulgate săptămâna trecută ”restricţionează în mod nedrept drepturile oamenilor de a vota legal şi sigur.  

Directorul financiar al Citi, Mark Mason, a afirmat într-o postare pe LinkedIn că ”este consternat de suprimarea recentă a alegătorilor”, adoptată în Georgia.