Șeful Batalionului Azov și alți comandanți ucraineni, printre prizonierii de război eliberați de Rusia

Rusia a eliberat 215 prizonieri ucraineni, inclusiv comandanții militari care au organizat rezistența de la combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, în cel mai mare schimb de prizonieri care a avut loc între cele două părți de la începutul războiului. Printre cei eliberați se numără comandantul Batalionului Azov, Denis Prokopenko, și secundul său. De partea cealaltă, Ucraina a eliberat de patru ori mai puțini oameni, însă printre ei se află și „aliatul lui Putin”, Viktor Medvedciuk, arestat de serviciile secrete ucrainene în urma unei operațiuni spectaculoase și acuzat de trădare. Eliberarea luptătorilor de la Azovstal este o mișcare neașteptată, scrie Reuters, care amintește că luna trecută separatiștii pro-ruși din Donețk au anunțat că aceștia vor fi judecați de un tribunal special, fiind acuzați că sunt naziști.

Printre cei eliberați se numără comandantul Batalionului Azov, Denis Prokopenko, și adjunctul său,  Sviatoslav Palamar, responsabili pentru rezistența armată din catacombele combinatului Azovstal din Mariupol, a declarat Andrii Iermak, șeful de cabinet al președintelui Volodimir Zelenski.

A mai fost eliberat, de asemenea, Serghei Volinski, comandantul Brigăzii 36 Pușcași Marini, cealaltă unitate militară care a luat parte la luptele de la Azovstal. În schimb, Kievul a eliberat 55 de prizonieri ruși, dar și pe Viktor Medvedciuk, „aliatul lui Putin”, liderul unui partid pro-rus din Ucraina, arestat și acuzat de trădare.

Viktor Medvedciuk, al cărui partid politic pro-Rusia este al doilea ca mărime în parlamentul de la Kiev, este cetăţean ucrainean, dar are legături strânse cu preşedintele rus Vladimir Putin, cu care obișnuia să își petreacă vacanțele la Marea Neagră.

Liderul de la Kremlin este, de altfel, naşul fiicei sale. Tocmai de aceea, de la începutul crizei din Ucraina, numele lui a fost vehiculat ca fiind un potențial înlocuitor al președintelui Volodimir Zelenski preferat de Moscova.

Acuzat de „înaltă trădare” pentru desfăşurarea de afaceri ilicite în peninsula Crimeea anexată de Rusia, dezvăluirea de secrete de stat şi activităţi în favoarea Rusiei, Viktor Medvedciuk fusese plasat în arest la domiciliu din luna mai a anului trecut.

El a fugit din arestul de la domiciliu la doar câteva zile după începutul invaziei Rusiei în Ucraina și arestat ulterior, în urma unei operațiuni speciale „fulgerătoare și periculoase” a serviciilor secrete ucrainene.

Potrivit postului public Suspline, schimbul de prizonieri a avut loc în apropiere de orașul Cernihiv din nordul Ucrainei. Tot miercuri, Arabia Saudită a anunțat că Rusia a eliberat zece prizonieri de război străini, capturați în Ucraina, în urma unei medieri a prințului Mohammed bin Salman. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut miercuri seară o convorbire video cu o parte din prizonierii eliberați, pe care i-a lăudat pentru curaj, și a promis că va continua eforturile de a-i elibera pe toți cei deținuți de Rusia.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri