AcasăEconomieEconomia SUA se prăbușește. Şeful Rezervei Federale a SUA anunță o ”perioadă...

Economia SUA se prăbușește. Şeful Rezervei Federale a SUA anunță o ”perioadă dureroasă” pentru populație

Într-un discurs care a inaugurat vineri conferinţa anuală a Rezervei Federale de la Jackson Hole, din Wyoming, Powell a spus că Fed va creşte costurile de împrumut atât cât va fi necesar pentru a restricţiona creşterea şi că le va menţine acolo ”pentru ceva timp”, pentru a reduce inflaţia care este de trei ori mai mare decât obiectivul de 2% al Fed.

“Încetinirea inflaţiei va necesita probabil o perioadă susţinută de creştere sub tendinţă. În plus, va exista foarte probabil o oarecare atenuare a condiţiilor de pe piaţa muncii. În timp ce ratele dobânzilor mai mari, creşterea mai lentă şi condiţiile mai temperate ale pieţei muncii vor reduce inflaţia, ele vor aduce, de asemenea, unele dureri pentru gospodării şi întreprinderi. Acestea sunt costurile nefericite ale reducerii inflaţiei. Dar eşecul restabilirii stabilităţii preţurilor ar însemna mult mai multă durere”, a spus Powell.

 Pe măsură ce această durere creşte, a spus Powell, oamenii nu ar trebui să se aştepte ca Fed să-şi schimbe rapid politica monetară până când problema inflaţiei nu va fi rezolvată.

”Am crezut că mesajul a fost puternic şi corect. Cred că va trebui să creştem (ratele dobânzilor pe termen scurt)… peste 4% şi probabil că va trebui să le menţinem acolo anul viitor”, a spus preşedintele Fed din Cleveland, Loretta Mester, într-un interviu acordat Bloomberg TV după discurs.

Unii investitori anticipează că Fed va reacţiona dacă şomajul va creşte prea repede, unii chiar se aşteaptă la reducerea ratelor dobânzii anul viitor.

Dimpotrivă, Powell şi alţi factori de decizie semnalează că nici măcar o recesiune nu i-ar schimba dacă inflaţia nu va reveni în mod convingător la ţinta de 2% a Fed.

 

Ultimele Articole