Şeful Rezervei Federale a SUA: S-ar putea să nu fie nevoie să mărim dobânzile atât de mult cât ne aşteptat

Vorbind la o conferinţă monetară de la Washington DC, liderul băncii centrale a menţionat că iniţiativele Fed folosite pentru a contracara problemele băncilor mijlocii au împiedicat în mare parte să apară scenariile cele mai defavorabile.

Dar el a remarcat că problemele de la Silicon Valley Bank şi de la alte instituţii financiare ar putea încă să se răspândească în economie.

”Instrumentele de stabilitate financiară au contribuit la calmarea condiţiilor din sectorul bancar. Evoluţiile de acolo, pe de altă parte, contribuie la înăsprirea condiţiilor de creditare şi este probabil să influenţeze creşterea economică, angajările şi inflaţia”, a spus el în cadrul unui panel de politică monetară.

”Aşadar, ca rezultat, este posibil ca dobânda noastră de politică monetară să nu fie nevoie să crească atât de mult cum ar fi fost altfel necesar pentru a ne atinge obiectivele. Desigur, amploarea acestui lucru este foarte incertă”, a adăugat el.

Powell a făcut aceste afirmaţii în timp ce pieţele anticipau în cea mai mare parte ca Fed să ia o pauză de la seria de creşteri ale ratelor pe care a început-o în martie 2022, la şedinţa sa viitoare din iunie.

În vara anului trecut inflaţia din SUA se afla la un nivel maxim în 41 de ani. În general, Powell a spus că inflaţia este încă prea mare.

”Mulţi oameni se confruntă în prezent cu o inflaţie ridicată, pentru prima dată în viaţa lor. Nu este un titlu de prima pagină pentru a spune că chiar nu le place”, a spus Powell în timpul unui forumla care a fost prezent şi fostul preşedinte al Fed Ben Bernanke.

”Credem că eşecul de a reduce inflaţia nu numai că ar prelungi durerea, ci ar creşte, în cele din urmă, costurile sociale ale revenirii la stabilitatea preţurilor, provocând un prejudiciu şi mai mare familiilor şi întreprinderilor şi ne propunem să evităm acest lucru, rămânând neclintiţi în urmărirea obiectivelor noastre”, a adăugat el.

Powell a caracterizat politica actuală a Fed ca fiind ”restrictivă” şi a spus că deciziile viitoare vor depinde de date, în loc să fie un curs prestabilit.

Comitetul Federal pentru Piaţa Deschisă a majorat dobânda de referinţă a împrumuturilor la o ţintă de 5%-5,25%, de la aproape zero unde se afla încă de la începuturile pandemiei de Covid.

Economiştii, inclusiv cei de la Fed, au prezis de mult timp că majorările dobânzilor ar trage economia cel puţin într-o recesiune superficială, probabil mai târziu în acest an.

PIB-ul SUA a crescut sub aşteptări, într-un ritm anual de 1,1%, în primul trimestru, dar este pe cale să se accelereze la un avans de 2,9% în trimestrul al doilea, potrivit Fed din Atlanta.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed