AcasăEconomieŞeful Rezervei Federale americane: Banca centrală va începe în acest an retragerea...

Şeful Rezervei Federale americane: Banca centrală va începe în acest an retragerea unor măsuri de stimulare, dar nu şi majorarea dobânzilor

Într-un discurs mult-aşteptat la reuniunea anuală a Fed de la Jackson Hole, Wyoming, desfăşurată online, Powell a spus că economia a ajuns într-un moment în care nu mai are atât de multă nevoie de sprijin prin politica monetară.

Asta înseamnă că Fed va începe probabil să reducă volumul de obligaţiuni pe care le cumpără lunar, înainte de sfârşitul acestui an, pe măsură ce progresele economice vor continua.

Pe baza declaraţiilor altor oficiali ai băncii centrale, un anunţ în acest sens ar putea veni cel mai devreme la şedinţa de politică monetară din 21-22 septembrie.

”Momentul şi ritmul reducerii achiziţiilor de active nu vor avea rolul să dea un semnal privind momentul majorării dobânzilor, pentru care avem un test diferit şi mult mai stringent”, a afirmat Powell în remarcile pregătite pentru summitul virtual.

Acesta a adăugat că în timp ce inflaţia se află în jurul ţintei de 2% a Fed, ”mai avem mult de parcurs pentru a atinge nivelul maxim al angajărilor”, care este al doilea obiectiv major al băncii centrale, înainte de a începe majorarea dobînzilor.

Pieţele au reacţionat pozitiv la comentariile lui Powell, astfel că principalii indici bursieri americani au atins niveluri record, în timp ce randamentele obligaţiunilor guvernamentale au scăzut.

Powell a mai explicat în discursul său de ce consideră că accelerarea inflaţiei este tranzitorie şi că aceasta va încetini la nivelul ţintit de banca centrală.

”Nivelul actual al inflaţiei este, desigur, un motiv de îngrijorare. Dar această îngrijorare este temperată de un număr de factori care sugerează că aceste date ridicate vor fi probabil temporare”, a spus acesta.

Ultimele Articole