Semnal de ALARMĂ privind creditele românilor

Economiştii Băncii Naţionale sunt îngrijoraţi: mulţi iau credite fără să se gândească şi la riscuri pe termen lung. De aceea vor să impună o limită: rata să reprezinte cel mult jumătate din câştiguri.

 

Persoanele care au cele mai reduse venituri prezintă cel mai ridicat nivel al costurilor cu locuinţa, undeva la 45 la sută din venitul disponibil fie cu chiria sau cu rata la credit”, spune Florin Dragu, şef serviciu Monitorizare Riscuri Sistemice BNR.

 

Ministrul Finanţelor nu este însă de acord cu limitarea creditării.

 

Trebuie să lăsăm populaţia să apeleze la astfel de instrumente de creditare pentru nevoile pe care le au în derulare”, spune Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor.

 

Oficialii Băncii Naţionale se gândesc şi la dobânzi fixe, ca măsură de protecţie împotriva variaţiei date de indicele ROBOR în funcţie de care se calculează rata la împrumuturile în lei. Inclusiv bancherii gândesc la fel.

 

Încercăm să convingem clienţii să ia credit cu dobânda fixă, dar mulţi optează pentru un credit cu dobândă variabilă”, spune Steven van Groningen, reprezentantul unei bănci.

 

Exuberanţa consumului pe credit şi a dorinţei de a fi proprietari a dus însă la creşterea celor care rămân în urmă cu ratele.

 

Numărul celor care nu mai reuşesc să îşi achite ratele la timp a ajuns la 658.000. Aceste persoane aveau debite restante în valoare de peste 7,38 de miliarde de lei. De altfel, băncile au acordat anul trecut pentru populaţie credite noi în valoare de 31 de miliarde de lei. Este cel mai ridicat nivel din ultimii 9 ani”, spune Roxana Vântu, jurnalistă Digi24.

 

În cazul unui credit ipotecar standard, dobândă fixă este de 5,47% pentru primii 10 ani. Şi e de doar 3,7% în cazul unui credit cu dobândă variabilă.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed