SEMNAL de ALARMĂ! Testarea COVID 19 în farmacii e riscantă!

0
38

Asociația Farmaciilor Independente Ethica trage un semnal de alarmă asupra modului în care s-a decis testarea populației în farmacii și subliniază lacunele propunerii legislative și erorile de comunicare către populație.

 

Se schimbă DIN NOU regulile în MAGAZINE. Ce trebuie să știe românii

 

 

Luând în calcul faptul că startul testării nu va fi dat, în cel mai bun caz, decât peste o lună, fiind implicate și alte autorități care trebuie să desfășoare activități de avizare și instruire, ajungem la un moment în care nevoia de testare  va fi din ce în ce mai scăzută datorită creșterii gradului de imunizare a populației prin vaccinare, spun oficialii asociației.

Totodată, serviciul, așa cum se dorește implementat în acest moment, va avea adresabilitate redusă și pentru că presupune costuri suportate de pacienți. Este cunoscut faptul că nevoia de testare este mai mare, în perspectivă, tocmai în rândul populației cu  posibilități financiare modeste.

 

Dispar SPORURILE acestor români? Raluca Turcan a spus unde vor merge banii

 

”Iată deci că ne aflăm în fața unui demers legislativ făcut în mare grabă, care în loc să producă efectele benefice scontate, aduce din nou în prim plan inechitățile dintre tipurile de farmacii, posibilitatea de a nu putea asigura testarea în condiții de maximă siguranță pentru ceilalți pacienți, dar si pentru personalul farmaceutic, prin incapacitatea asigurării unor fluxuri de lucru separate. Pe de altă parte, populația rămâne cu o serie de întrebări fără răspuns la acest moment: când și dacă vor fi puse la dispoziție  testele gratuite, cum se vor distribui, cine va putea beneficia de ele și care va fi de fapt costul acestui serviciu pe care va trebui să-l achite?” susțin reprezentanții AFIE.

Ordonanța de Urgență adoptată de Guvern și proiectul de Ordin al Ministerului Sănătății, publicat în transparență, stipulează că testarea COVID-19 a populației se va putea face în farmacii, care vor putea stabili „singure” costul acestui serviciu. În acest sens, AFIE consideră ca ar fi oportună stabilirea unui preț unic recomandat pe țară al acestui serviciu, lucru care ar duce la o practică tarifară unitară în beneficiul pacienților.

 

Deși pare că statutul de profesionist al sănătății, este recunoscut și farmaciile pot presta un serviciu care să asigure un cadrul suplimentar de screening pe scară largă, cei de la AFIE remarcă următoarele aspecte:

 

  • Ordinul privind testarea, aflat în transparență decizională, s-a făcut fără o consultare amplă și reală a tuturor profesioniștilor implicați.
  • Investițiile care trebuie făcute de farmacii în vederea realizării testării ar trebui, în mod rațional, sprijinite de stat. Faptul că se solicită farmaciilor condiții speciale trebuie să ia în calcul investiția ce ține de asigurarea unor fluxuri de lucru separate, care să garanteze siguranța tuturor categoriilor de pacienți din farmacie. Gestionarea unei farmacii în mediul rural este diferită de gestionarea uneia din mediul urban, diferențele venind în primul rând din capacitatea financiară și logistica de a implementa noi servicii și activități.
  • Costul testării trebuie acoperit prin intermediul sistemului de asigurări de sănătate, așa cum se întâmplă în majoritatea țărilor, care au implementat acest serviciu în farmacii. Nu putem să nu remarcăm faptul că mediul rural, adică mediul cu populația cea mai vulnerabilă și cu acces redus la laboratoare specializate de testare, va avea un acces limitat la această nouă formă de testare în masă, dacă nu va exista o susținere a costurilor prin sistemul de asigurărilor de sănătate.