x


  • EUR
    4.7607
    USD
    4.2327
string(10) "imobiliare"

Semnalul de ALARMĂ al diriginților de șantier: Toți șefii din Inspectoratul de Stat în Construcții sunt numiți politic

Colegiul Tehnic al Diriginților de Șantier trage un semnal de alarmă privind politizarea Inspectoratului de Stat în Construcții. Președintele asociației, Cezar Petre, afirmă că, de la inspectoratul general și până la cele județene, toți șefii sunt numiți politic, mulți dintre ei fără competențe managariale sau profesionale în acest sens, iar calitatea construcțiilor capătă un caracter formal.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 28.01.2019, 9:05

 

“Începând de la inspectoratul general și până la inspectoratele județene, toți șefii, dar absolut toți șefii sunt numiți politic, mulți dintre ei fără competențe managariale sau profesionale în acest sens. De aici apare clientela și presiunile politice în timp ce problemele reale rămân în urmă, calitatea construcțiilor căpătând un caracter formal. Este necesară depolitizarea acestei instituții care la acest moment nu a devenit decât un colector de bani la bugetul statului, dar nu acesta este rolul stabilit prin lege. Principala activitate a inspectoratelor nu este calitatea construcțiilor ci eliberarea de adeverințe cum că s-au încasat banii” a declarat Cezar Petre, la Adunarea Națională a Colegiului Tehnic al Diriginților de Șantier, citat într-un comunicat al asociației.

 

Potrivit sursei citate, o altă problemă o reprezintă „subfinanțarea în mod voit, prin ordin de ministru“, a activității de urmărire a calității lucrărilor publice.

 

„Sunt servicii bugetate cu câteva milioane de lei datorită unor limitări stabilite prin ordin de ministru, practic imposibil să îți acoperi cheltuielile cu deplasarea, ce să mai discutăm de salarii. Ce înseamnă acest lucru? Că în fapt autoritățile publice forțează o dependență a diriginților de executant, adică nu mai discutăm de o verificarea reală, ci formală. La aceste tarife nu este acoperit nici salariul minim pe economie. De asemenea, caracterul formal a înlocuit partea tehnică, căci în loc să ne asigurăm de lucrări de bună calitate s-au introdus proceduri birocratice în care foile sunt mai importante decât ce se întâmplă pe șantier“, a declarat Andrei Ignat, vicepreședinte al asociației, citat în comunicat, citat de G4media.ro.