AcasăEconomieSenatorii republicani din SUA vor să interzică magazinelor de aplicaţii să găzduiască...

Senatorii republicani din SUA vor să interzică magazinelor de aplicaţii să găzduiască aplicaţii care permit efectuarea plăţilor cu moneda digitală a Chinei

Proiectul de lege, dezvăluit săptămâna trecută, prevede că firmele care deţin sau controlează magazine de aplicaţii ”nu vor permite sau susţine nicio aplicaţie în magazinele [lor] de aplicaţii din Statele Unite care acceptă sau permit tranzacţii în e-CNY.” Proiectul este promovat de senatorii Tom Cotton, Marco Rubio şi Mike Braun.

Potrivit biroului senatorului Cotton, yuanul digital ar putea oferi guvernului chinez ”vizibilitate în timp real asupra tuturor tranzacţiilor din reţea, punând probleme de confidenţialitate şi securitate pentru persoanele americane care se alătură acestei reţele”.

Centrul pentru o nouă securitate americană, un think-tank cu sediul în Washington DC, a afirmat într-un raport din ianuarie 2021 că moneda digitală şi sistemul de plăţi electronice din China ”ar fi probabil o binefacere pentru supravegherea PCC în economie şi pentru interferenţa guvernului în vieţile cetăţenilor chinezi”, menţionând că ”tranzacţiile vor conţine date precise despre utilizatori şi activitatea lor financiară”.

Mişcarea vine după ce WeChat, o aplicaţie de mesagerie şi plată deţinută de  grupulTencent din China, cu peste 1,2 miliarde de utilizatori, a anunţat că va începe să susţină moneda la începutul acestui an.

Alipay, aplicaţia de plăţi extrem de populară deţinută de Ant Group, al miliaradrului Jack Ma, acceptă şi moneda digitală.

Ambele aplicaţii sunt disponibile în magazinele Apple şi Google App.

Apple, Google Alphabet, Ant Group şi Tencent nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

Ambasada Chinei de la Washington a numit proiectul de lege ”un alt exemplu de agresiune intenţionată a Statelor Unite asupra companiilor străine, prin abuzul de putere al statului în temeiul securităţii naţionale”.

În timp ce stoparea potenţialelor ameninţări la securitatea naţională legate de China este un subiect rar de acordul bipartizan în Congresul profund divizat al SUA, perspectivele de adoptare a proiectului de lege înainte de alegerile de la jumătatea mandatului sunt incerte.

 

Ultimele Articole