Senatul a acordat majorări de venituri pentru unele categorii sociale, în limita bugetului de criză

Pentru propunere legislativă de modificare a Legii 309/2002, inţiatorii au propus, în forma depusă în Parlament, majorarea indemnizaţiei lunare acordate persoanelor care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950-1961 de la 2,53 lei cât este în prezent, pentru fiecare lună de stagiu militar efectuat, la 7 lei. În plus, se prevedeau şi alte facilităţi – scutirea de la plata impozitului pentru locuinţa personală, de la plata abonamentului telefonic în reţeaua Romtelecom, dar şi acordarea unui sejur gratuit, anual, de 18 zile de tratament într-o staţiune balneoclimaterică.

Guvernul a precizat că nu există fonduri pentru acoperirea acestei măriri şi a facilităţilor, astfel că, în cadrul Comisiei de muncă s-a decis, printr-un raport suplimentar, o creştere „simbolică” a indemnizaţiei, de la 2,53 lei la 2,7 lei pentru fiecare lună de stagiu militar efectuat în cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii. Cât priveşte alte beneficii, senatorii au prevăzut doar gratuitate pentru transport urban şi şase călătorii dus-întors gratuite, anual, pe calea ferată, cu mijloace de transport auto sau, după caz, cu mijloace fluviale, la alegere.

Propunerea legislativă a fost votată, în unanimitate, de 79 de senatori. Senatul este prima cameră sesizată. Iniţiativa adoptată aparţine parlamentarilor PSD Alexandru Cordoş, Matei Radu Brătianu, Vasile Soporan şi PDL Mircia Giurgiu şi Valeriu Tabără, una similară, aparţinând liberalilor Mircea Diaconu, Ioan Ghişe şi Puiu Haşotti, fiind respinsă.

Pe de altă parte, parlamentarii au mai acordat drepturi şi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice, dar tot în limitele bugetului de criză.

Astfel, propunerea reprezentanţilor minorităţilor Miron Ignat, Niculae Mircovici, Aurel Vainer, de majorare a drepturilor băneşti cuvenite beneficiarilor de la 100 de lei la 200 lei a fost amendată. Cum Guvernul nu a susţinut iniţiativa, proiectul a fost retrimis Comisiei de muncă. Raportul suplimentar prevede că majorarea se aplică începând cu 1 decembrie 2010, dorindu-se a se acorda Executivului posibilitatea de a-şi stabili această cheltuială în bugetul pe 2010, dar doar pentru o lună, urmând ca din 2011 să greveze bugetul pe întregul an.

Această variantă a fost adoptată de plenul Senatului, primă cameră sesizată, cu 82 de voturi pentru, o abţinere şi trei voturi împotrivă.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed