x


  • EUR
    4.8732
    USD
    4.1013
string(6) "social"

Senatul a votat acordarea stimulentului de risc pentru profesori și personalul auxiliar din învățământ

Cadrele didactice și personalul auxialiar din învățământ vor primi stimulente financiare pe toată perioada stării de alertă și de urgență, ca urmare a implicării și expunerii în față riscului răspândirii coronavirusului COVID-19, potrivit unui proiect aprobat, luni, în plenul Senatului.

Autor: Alice Drăghici | Sursa: Money.ro | Publicat: 21.09.2020, 17:16

Cu 85 de voturi “pentru”, 24 “împotrivă” și 13 abțineri, proiectul de lege va merge la Camera Deputaților, care este for decizional.

 

Potrivit documentului, cadrele didactice, precum și personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din învățământul preuniversitar și universitar de stat, din învățământul particular acreditat și din unitățile de învățământ preuniversitar înflințate în structura instituțiilor de învățământ superior, vor primi un stimulent de risc în cuantum de 2.000 de lei lunar, respectiv de 1.500 de lei lunar acordat pe toată durata stării de alertă și a stării de urgență, pentru implicarea și expunerea în față riscului răspândirii coronavirusului.

 

Inițiatorii propunerii legislative sunt social-democrații Marcel Ciolacu, Robert Cazanciuc, Paul Stănescu și Alfred Simonis.

 

Votul din Senat vine cu o zi înainte ca cele două camere reunite să supună la vot modificarea ordonanței de urgență privind rectificarea bugetară în sensul majorării pensiilor cu 40% începând cu 1 septembrie și a creșterii salariilor profesorilor din acest an, iar nu de anul viitor.

 

Premierul Ludovic Orban a afirmatcă bugetul nu poate suporta aceste majorări și deciziile impuse de PSD nu fac decât să dinamiteze atât echilibrul economic fragil, cât și credibilitatea României în fața investitorilor și instituților financiare internaționale.