AcasăEconomieSENTIMENTUL de dimineață: Începe curățenia de Sărbători. Dolarul a ajuns valută de...

SENTIMENTUL de dimineață: Începe curățenia de Sărbători. Dolarul a ajuns valută de refugiu! Rezistă Suporturile?

Acțiunile de la toate bursele lumii sunt riscante, acum. Chiar și indicii bursieri de la Frankfurt și New York New testează suporturile, pragurile sub care căderea are șanse mai mari să devină „liberă“. Vom vedea peste o jumătate de oră dacă cât de solide sunt.

Indicele DAX al bursei din Frankfurt  a închis ieri, puțin peste suportul său de la 5.650 de puncte, DJIA de la New York  – la 123 de puncte deasupra suportului de la 11.700, iar la Bursa de Valori din București (BVB), cel mai analizat indice (vedeți la capitolul DIDACTICE, de ce), BET Fi,  pornește de la 18.121 de puncte, cu 300 deasupra suportului de la 17.800.

Toate detaliile şi perspectivele tehnice despre BVB, Frankfurt, Viena şi New York le găsiţi în articolul:

Speculatorii ameninţă cu fantoma marii prăbuşiri. Suporturile care se împotrivesc căderii libere

… scris cu ajutorul observațiilor din raportul săptămânal al lui Dan Rusu, șeful analiștilor casei de brokeraj BT Securities. Dacă suporturile identificate de analistul clujean nu vor rezista ne pregătim pentru ce e mai rău.

„Nivelul de la 17.800 a făcut faţă cu succes la două teste, menţinând astfel valid scenariul pozitiv“, a considerat, luni,  Dan Rusu în raportul său, care vizează această săptămână. Potrivit scenariului pozitiv, BET Fi ar mai putea crește cel puțin până la 19.250 de puncte, ceea ce nu trebuie să ne facă să uităm că scenariul pozitiv, pe care Dan Rusu îl preferă încă, este doar o îndelungată corecţie pozitivă, și că tendinţa principală este una descrescătoare, până spre 10.500 de puncte.

De dragul bunei orientări, turistice și  macroeconomice, este bine să consultăm și Ştirile care vor influenţa pieţele lumii, în săptămâna dezamăgirii care indică eventualele vești ar putea anima piețele.

(Articolul  este scris dinainte de ora 9,30, când a început introducerea primelor ordine la bursă, în scopul determinării preţurilor de deschidere, şi a fost completat cu date de arhivă  până la ora 10.00, când au început tranzacțiile)

 

„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

 

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite.

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă.

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

 

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

Ultimele Articole