AcasăEconomieSENTIMENTUL de PIAŢĂ: În liniştea de Vinerea Mare, orice şoaptă nervoasă la...

SENTIMENTUL de PIAŢĂ: În liniştea de Vinerea Mare, orice şoaptă nervoasă la Bursă poate face mare ecou

„Nici pe pieţele externe şi nici la noi nu sunt de aşteptat mari mişcări relevante astăzi. La noi atenţia este îndreptată spre AGA (adunarea generală a acţionarilor) de la SIF Moldova, ale cărei decizii vor influenţa piaţa mai mult săptămâna viitoare“, a spus acum un sfert de oră Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al casei de brokeraj Estinvest.

Este o perioadă de expectativă, pentru că şi săptămâna viitoare vor fi AGA decisive pentru dividendele investitorilor.

După creşterile din zilele trecute, pieţele externe îşi trag răsuflarea, la rândul lor. „Nu este exclus să vedem anumite marcări de profit (vânzări pentruîncasarea căştigului din creşterile anterioare, operaţiuni care duc la scăderea preţurilor, n.r.)“.

 

„Văd că pe piaţa futures (contracte la termen pe valoarea indicilor, n.r.), acum Dow Jones este în uşoară scădere, ca şi la Londra deci piaţa pare să se anunţe ezitantă, dacă nu deja în weekend“, adaugă Marcel Murgoci.

„Nu mă aştept la lichiditate mare, dar pe fondul ordinelor puţine, cele mai nervoase pot duce piaţa în sus sauîn jos, fără ca aceste mişcări să capete vreoimportanţă decisivă“, a completat brokerul de la Estinvest.

Indicele BET Fi  (media ponderată a preţurilor societăţilor de investiţii financiare – SIF şi al Fondului Proprietatea – FP) a fost singurul de la BVB care a închis ieri în creştere. A ajuns la 25.927 de puncte.

 

Indicele stă încă bine peste marginea superioară a intervalului de siguranţă dintre 25.400 – 24.500 de puncte.

Analiştii spun că dacă indicele rezistă în această zonă, ţintele de creştere ulterioară spre 28.000 şi 29.000 rămân valide, după ce va fi fost învinsă o rezistenţă la 26,500 de puncte.

Corecţiile se pot produce în orice sens pe această plajă.

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare.

 

Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

SIF-urile şi Fondul Proprietatea sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

 

Indicii sunt nişte medii ponderate ale acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia, iar FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

Ultimele Articole