x


  • EUR
    4.8734
    USD
    4.1566
string(16) "instant-articles"

Sentință DURĂ a instanței: OMV PETROM a ucis!

Compania OMV Petrom a fost condamnată pentru ucidere din culpă în cazul morții unui băiat de 9 ani din județul Prahova

Autor: Mihai Voican | Sursa: PROFIT.RO | Publicat: 09.10.2020, 8:44

Compania OMV Petrom, trimisă în judecată în anul 2015 pentru infracțiunea de ucidere din culpă în urma decesului un copil de nouă ani în apropierea unei sonde din județul Prahova, a fost condamnată la amenzii penale în cuantum de 750.000 lei. Instanța a decis, de asemenea, ca OMV Petrom să plătească daune morale rudelor copilului care au fost părți civile în dosar.

Judecătorii Curții de Apel Ploiești s-au pronunțat, joi, definitiv, într-un dosar deschis în anul 2015 în care compania OMV Petrom a fost deferită justiției pentru infracțiunea de ucidere din culpă în cazul morții unui băiat de nouă ani. Copilul a murit intoxicat cu gaz în apropierea unei sonde din localitatea Ariceștii Rahtivani, scrie News.ro. După de la procesul pe fond Judecătoria Ploiești stabilise o pedeapsă de un milion de lei – respectiv 250 de zile amendă cu 4000 lei ziua de amendă – Curtea de Apel Ploiești a redus cuantumul zilei de amendă la 3000 de lei și a păstrat numărul de zile de amendă, rezultând, astfel, o amendă penală de 750.000 de lei. Instanța care s-a pronunțat definitiv în dosar a stabilit, de asemenea, reducerea sumelor acordate ca daune morale de la 50.000 de euro cât stabilise instanța de fond pentru fiecare dintre părinți la câte 30.000 de euro pentru mama și pentru tatăl copilului mort.

În cazul fraților care s-au constituit părți civile, Curtea de Apel Ploiești a decis acordarea de daune morale de 15.000 de euro fiecăruia, reducând la jumătate sumele stabilite de instanța de fond. Potrivit unui comunicat al Parchetului General, la data de 27 februarie 2014 a fost identificat cadavrul unui băiat de nouă ani la aproximativ 17 centrimetri de capătul liber al unei conducte ce deriva din coloana de exploatare a unei sonde de extracție a țițeiului aparținând SC OMV Petrom SA, situată la aproximativ 100 metri de ultima casă a satului Ariceștii Rahtivani, județul Prahova, sat în care locuia băiatul. Probatoriul administrat a arătat că moartea copilului a fost violentă și s-a datorat insuficienței respiratorii acute survenite în cursul unei intoxicații acute, accidentale, cu gaze de sondă, rezultate în atmosferă prin derivația din coloana de exploatare a sondei. Procurorii au considerat că inhalarea de către copil a gazelor a fost posibilă din cauza faptului că locul în care se aflau ventilul și capătul derivației din coloana de exploatare a sondei nu era împrejmuit și nici semnalizat în mod corespunzător, așa cum OMV Petrom ar fi trebuit să procedeze.