Septembrie a adus o lichiditate în scădere pe bursele europene

0
Septembrie a adus o lichiditate în scădere pe bursele europene

Spre deosebire de luna trecută însă, reducerea lichidităţii este vizibilă şi pe pieţele mature din Vestul Europei.

Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni pe pieţele din Centrul Europei a scăzut cu 25-30 de procente în luna Septembrie, faţă de luna anterioară. La Bucureşti, tendinţa a fost şi mai amplă întrucât valoarea acţiunilor transferate a scăzut cu 43%, de la 383 de milioane de euro în August, la 216 milioane euro in Septembrie. (afisarea 2) Pe piata de la Varsovia, valoarea transferurilor cu acţiuni s-a diminuat cu 28% până la aproximativ 3,78 miliarde euro.

La Budapesta lichiditatea a scăzut cu circa 26% până la 2,71 miliarde euro, iar la Praga valoarea acţiunilor transferate a fost de 2,56 miliarde euro, cu 32% mai puţin decât în luna August. Excepţia o constituie piaţa de la Sofia, unde valoarea tranzacţiilor de pe piaţa principală a crescut cu aproximativ 39%, până la 43,4 milioane de euro.

Aşadar, luna Septembrie a continuat, sau a accentuat, în cazul pieţei de la Bucureşti, tendinţa de scădere a lichidităţii de pe pieţele europene. Spre deosebire de luna trecută însă, scăderea lichiditaţii s-a facut simţită şi pe pieţele din Vestul Europei.

Astfel, faţă de August, valoarea tranzacţiilor realizate pe piaţa principală a Bursei Londoneze a scăzut cu 24%, până la 613,7 miliarde euro iar pe pieţele pan-europene Euronext, Virt-X şi OMX, cu circa 20 – 21 de procente.

Cel mai bine plasată fost Bursa Italiana, unde lichiditatea a scăzut în septembrie cu doar 13%, până la 120 de miliarde de euro în timp ce Bursa de la Viena a pierdut la capitolul lichiditate circa 26%, fiind realizate tranzacţii în valoare de aproximativ 6,5 miliarde euro.