x


 • EUR
  4.5988
  USD
  3.9154
 • 14° C
  Vremea
  Bucuresti
  Vant

  35 km/h
  Umiditate

  97%
  Presiune

  33695 hPa
string(6) "europa"

Serbia se teme de un nou război în Balcani

Serbia şi Rusia au condamnat recentele declaraţii despre o posibilă unificare a Albaniei cu Kosovo făcute de premierul albanez Edi Rama şi avertizează că astfel de declaraţii măresc riscul unui nou război în Balcani.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 24.04.2017, 5:36 | Actualizat: 24.04.2017, 5:36

Edi Rama a spus într-un interviu pentru Politico că o unire între Albania şi Kosovo nu poate fi exclusă daca perspectiva aderării ţărilor din Balcanii de Vest la Uniunea Europeană se îndepărtează. În opinia premierului de la Tirana, fără perspectiva clară a aderării la Uniunea Europeană, regiunea ar putea „înnebuni” şi ar putea deveni o „zonă gri” în care alţi actori ar putea avea o influenţă mai mare decât UE. Rama a adăugat că Tirana ar prefera să fie într-o uniune mai mare, cum e Uniunea Europeana, dar dacă acest lucru nu va fi posibil, ar putea apărea „mici uniuni”.

 

Ministerul rus de externe spune că declaraţiile lui Edi Rama sporesc potenţialul de conflict în regiune, şi a criticat Statele Unite şi Uniunea Europeană pentru că ar fi „timide” faţă de proiectul Albaniei mari. În timp ce statutul Kosovo este încă controversată pe arena internaţională, şi premierul Serbiei şi-a exprimat îngrijorarea privind apariţia unor noi conflicte în regiune, după declaraţia omologului său albanez. Uniunea dintre Albania şi Kosovo „este un vis care nu va deveni realitate“, a declarat prim-ministrul sârb, Aleksandar Vucici. Liderul sârb a făcut apel la Uniunea Europeană să reacţioneze, până nu se declanşeze un nou război în Balcani:

 

„Dacă eu aş spune că toţi sârbii ar trebui să trăiască într-un singur stat, aş fi spânzurat de un steag la Bruxelles“, a declarat Aleksandar Vucici. El a avertizat cu privire la reapariţia unui conflict care ar putea să implice, deasemena, Macedonia şi Muntenegru, state foste iugoslave care are o mare diasporă albaneză. Serbia se teme că o astfel de decizie va produce bulversări în fosta Iugoslavie (acum dezmembrată), care a fost scena războaielor civile sângeroase din 1990 şi a unei campanii de bombardamente ale NATO 1999. Provincia istorică sârbă, dar populată în majoritate de albanezi, şi-a a declarat unilateral independenţa în 2008, dar acest statut nu este recunoscut de 35 de ţări, între acestea Rusia, Spania şi România. Serbia nu recunoaşte nici atât, Kosovo drept un stat.