Sfântul Gheorghe, tradiții și obiceiuri. Mâine, aproape un milion de români își sărbătoresc onomastică

0

Sfântul Gheorghe, tradiții și obiceiuri. Mâine, circa 910.000 români își sărbătoresc ziua onomastica. În conștiința și tradiția populară, Sfântul Gheorghe este unul dintre cei mai îndrăgiți, venerați și prezenți sfinți, sute de biserici purtând hramul său, și multe orașe.

Cultul Sfântului Gheorghe  a devenit foarte răspândit  odată cu imaginea sa de luptător care a răpus un balaur. În trecut, sărbătoarea Sfântului Gheorghje era celebrate cu fast, timp de trei zile. În secolele trecute era cunoscut sub numele Sân-Gheorghe ori Sângeorz, și era și protectorul vitelor, al oilor dar și naturii renăscute.

Soția lui Bănică Jr. s-a angajat la Pro TV. În ce emisiune va apărea

Sfântul Gheorghe, tradiții și obiceiuri. În tradiția populară, în ajunul zilei de Sfântul Gheorghe fetele de măritat credeau că își pot vedea ursitul dacă priveau într-un luciu de apă. Tot feetele semănau usturoi, care îl păstrau până anul viitor pentru a-l mânca. Consumându-l, credeau că astfel se vor mărita în cel mai scurt timp.

Sfântul Gheorghe, tradiții și obiceiuri. Ziua dinaintea sărbătorii de Sfântul Gheorghe este perioada caracterizată de prezența spiritelor malefice, strigoii care umblă noaptea pentru a lua mana laptelui de la vaci. Prevenirea actiunii strigoilor de mană se realizeaza, în ziua de Sfantul Gheorghe, prin intermediul unor practici variate: ascunderea sau ungerea cu usturoi a limbilor de melita, producerea de zgomote de bucium, afumarea vitelor, grajdurilor si stânelor, asezarea ramurilor de rug la ferestrele și usile adaposturilor pentru animale, agătarea spinilor la poarta sau ungerea ugerului vacilor cu usturoi.

”Urzicatul” (tinerii se atingeau pe furiș, peste părțile neacoperite cu urzică pișcătoare) este un alt obicei popular. Procedând astfel credeau că, ”urzicații” vor fi mai harnici și sănătoși. Una dintre practicile cu răspândire generală în ziua sărbătorii de Sfantul Gheorghe este împodobirea casei și anexelor cu simboluri vegetale ce marcheaza renașterea naturii.

Sfântul Gheorghe a fost un general roman de origine greacă și ofițer în Garda împăratului roman Dioclețian. Marele mucenic fost condamnat la moarte pentru că nu a renunțat la credința creștină.

Vedetele noastre vând energizante! Ruby, Adi Mutu și Cristina Neagu fac business cu ”energie la cutie”