Sfârşitul presei în 2011? Ce trusturi vor fi mântuite?

Lucrurile sunt descurajatoare din perspectiva lui Marius Hagger, director general la Ringier România. El se aşteaptă la scăderi ale businessurilor din media, în această toamnă, situaţie care se va accentua la anul, lucrurile urmând să se îndrepte uşor în 2011. Totuşi, şeful Ringier crede că vor trece mulţi ani până când mass-media va trece pe profit.

“Cred că presa românească va suferi noi căderi, în această toamnă, iar businessurile din media vor înregistra venituri din publicitate şi distribuţie şi mai slabe în 2011. De asemenea, economia românească o va duce şi mai rău. Ringier se va afla printre câştigători, întrucât am găsit un nivel de venituri şi cheltuieli care ne permite să trecem de criză şi să devenim parte din Ringier/Springer JV în Est. Mă aştept la o creştere uşoară în 2012 însă vor trece mai mulţi ani până când business-ul nostru va ajunge la un nivel decent din nou”, a spus Hagger, pentru MONEY.ro.

Hagger se aşteaptă la închiderea mai multor publicaţii în 2011. “Este nevoie de consolidare, întrucât piaţa de advertising nu va putea susţine atât de multe produse media pe toate segmentele: TV, radio, presă scrisă şi online”, a adăugat şeful Ringier.

Schimbări de acţionariat şi restructurări

De aceeaşi părere este şi Sorin Freciu, preşedintele Consiliului de Administraţie Realitatea Media, care se aşteaptă ca anul 2011 să fie unul cel puţin la fel de greu pentru presă ca şi 2010. El a afirmat că, în perioada următoare, vom asista la schimbări ale acţionarilor grupurilor de presă şi la restructurări însă este convins că cine a trecut de anul 2010 va supravieţui şi în 2011.

“Presiunile financiare la care sunt supuse instituţiile de presă sunt mari, dar cred că cine rezistă în acest an va rezista şi în 2011, chiar dacă vom avea de-a face cu unele mişcări pe piaţă. Cred că în perioada imediat următoare vom avea de-a face cu unele schimbări de acţionariat, cu alte restructurări şi alte mişcări. Este posibil să vedem unele reveniri pe piaţa presei, dar măsura succesului este dată de audienţă. Mai departe, totul se simplifică în cazul în care presa va reuşi să-şi crească audienţa”, a declarat Freciu pentru MONEY.ro.

Central European Media Enterprises (CME), Intact Media Group, Ringier, Sanoma, România liberă sunt printre laureaţii crizei, consideră analistului media Iulian Comănescu, managing partner la compania de consultanţă media Comănescu. Potrivit specialistului, în piaţa media, lucrurile se vor consolida de la acest nivel. Cu o condiţie: managementul şi proprietarii să-şi clarifice intenţiile!

“Poate că 2011 e anul în care grupurile media se vor scala la fizionomia pe care o vor avea în următorii ani. Lucrurile încep să se limpezească oricum. Mai puţin probabil să asistăm la reveniri pe piaţă. Dacă se va întâmpla aşa ceva, poate că vreunul din cotidienele răposate va învia”, a declarat analistul media pentru MONEY.ro.

El a explicat că presa din România e nesatisfăcătoare de la nivelul ştirii scrise, ziarele nu publică ce trebuie sau ceea ce publică nu e inteligibil pentru cititori. În plus, spune Comănescu, ele tipăresc mereu la o zi după „ştirile de ieri”, de pe site-uri sau de la televiziunile de ştiri.

Calitate. A fi sau a nu fi

Pe calitatea produselor se bazează, însă, Cosmina Noaghea, director general la Mediafax. Ea spune că businessurile din media au urmat un curs firesc în criză, s-au restrâns, s-au reorganizat într-o piaţă cu mulţi jucători şi cu bani puţini. “Scăderea pieţei a însemnat venituri mai mici, dar din fericire avem branduri bune, leaderi de audienţă atât în print cât şi online”, a explicat Noaghea pentru MONEY.ro.

Jurnalistul freelanacer Tiberiu Lovin, autorul blogulului Reporter Virtual, nu se aşteaptă la nicio revenire pe piaţă, întrucât nu crede că vreun manager este “capabil să se reinventeze” sau că vreun un patron este “dornic sa-i schimbe pe cei care i-au falimentat produsele”. Mai mult, jurnalistul se aşteaptă ca o parte dintre instituţii să se închidă, iar presa să trăiască cel mai nefericit an în 2011, pentru că angajaţii “se vor trezi cu salarii ca al femeii de serviciu din trust”. În schimb, spune bloggerul, vor fi lansate noi şi noi produse media pe motiv de campanie electorală, întrucât politicienii “încă mai au ceva pus deoparte”.

“Cred că doar Adevărul Holding va ieşi învingător, pentru că a investit enorm şi a angajat foarte mulţi oameni. Acum are de unde da afară şi ce tăia din bugete, pentru a nu se prabuşi definitiv. Din păcate, singurele care vor avea succes vor fi noile produse. Restul publicaţiilor închise vor face parte din istoria presei. Şi atât. Din punct de vedere al calităţii, presa mai are foarte, foarte puţin să piardă tot. Credibilitatea ei a scăzut şi a intrat în topul instituţiilor corupte. Audienţa are nevoie de calitate şi obiectivitate. Atât timp cât nu-i oferi un produs de încredere, de ce să-l mai ia? Mai bine citeşte pe blogurile vedetelor sau unde ajunge întâmplator pe net”, a afirmat Lovin pentru MONEY.ro.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed