Sfaturi pentru crearea dormitorului perfect pentru somn

Știați că dormitorul vă poate afecta calitatea somnului? Dar puteți face o diferență schimbând orele de somn, inclusiv decorul dormitorului dumneavoastră. În articolul următor, descoperiți câteva sfaturi de bază pentru a vă ajuta să aveți un dormitor modern în care să vă odihniți și să vă reîncărcați bateriile.

1. Creați un spațiu mai senin

Nu uitați, cu cât mediul înconjurător este mai plăcut, cu atât veți dormi mai bine. S-ar putea să nu aveți timp să redecorați sau să zugrăviți pereții chiar acum, așa că vă recomandăm să puneți pe noptieră câteva fotografii cu scene liniștitoare.

Dar, dacă aveți timp să zugrăviți, alegeți albastru – este o opțiune liniștitoare și creează o atmosferă senină. La fel, poate fi o opțiune bună și pentru dulapuri în această culoare.

2. Mențineți unui mediu răcoros

Dacă ai simțit vreodată că ți-e prea cald să dormi, aveai dreptate! Potrivit experților, temperatura optimă de somn se situează între 18 și 23 de grade Celsius. Așadar, temperaturile mai ridicate afectează cu adevărat calitatea somnului.

Așadar, dacă nu doriți să lăsați aerul condiționat pornit, puteți opta pentru un mod mai ecologic, instalând un ventilator de tavan sau deschizând ferestrele atunci când temperaturile nocturne sunt scăzute.

3. Păstrați dormitorul întunecat

Potrivit studiilor, expunerea la lumina electrică înainte sau în timpul somnului suprimă melatonina, hormonul responsabil pentru reglarea ciclurilor de somn. Prin urmare, întunericul este important pentru un somn profund și odihnitor.

Prin urmare, în dormitor, încercați să stingeți sau să acoperiți toate luminile electrice înainte de a vă culca. Dacă ferestrele lasă să intre lumina sau dacă aveți tendința de a dormi prea mult, ar putea merita să investiți în jaluzele pentru a vă menține dormitorul întunecat.

4. Puneți electronicele deoparte

Nu doar televizorul vă răpește somnul noaptea, ci și laptopul, tableta, telefonul și alte aparate electronice cu lumini LED. Potrivit unui studiu, acest tip de lumină acționează împotriva melatoninei, la fel ca și luminozitatea ecranelor de calculator.

Pe lângă efectele stimulatoare, lucrul sau verificarea e-mailurilor înainte de culcare poate induce, de asemenea, stres. La fel cum navigarea pe internet vă poate menține mintea activă, la fel ca și verificarea rețelelor de socializare, acest lucru poate avea și efecte negative.

O soluție practică ar fi să lăsați dispozitivele electronice cu o oră înainte de culcare sau chiar să nu le lăsați la îndemână, ci să le închideți în dulapuri, pentru a evita distragerea atenției.

5. Blocați sunetele enervante

Există multe sunete care vă pot îngreuna somnul sau vă pot trezi în timpul nopții, de la televizor la vecini sau sforăitul din apropiere. Aceste tipuri de zgomote pot afecta, de asemenea, ciclurile de somn profund. Ce trebuie făcut?

Dacă locuiți într-un mediu cu zgomote puternice, ar fi bine să purtați dopuri pentru urechi sau un aparat de zgomot alb poate fi de ajutor. Aceste aparate de zgomot alb reduc zgomotul de fond și vă ajută să dormiți mai ușor. De asemenea, poate fi de ajutor în cazul persoanelor care sforăie, dacă aceasta este problema.

6. Eliberați dezordinea

Unul dintre lucrurile care distrug atmosfera de relaxare din dormitor este dezordinea de peste tot. Așadar, de ce să nu te organizezi și să îți iei câteva minute pe zi – este timpul să faci ordine în spațiul tău!

Îți recomandăm să investești în tăvițe care se glisează sub paturi dormitor pentru a crea mai mult spațiu de depozitare sau poți opta pentru a cumpăra noptiere cu sertare pentru a organiza spațiul și a îmbunătăți decorul dormitorului tău.

Pentru obiectele mai mari, cea mai bună opțiune este să cumpărați comode sau dulapuri cu sertare, deoarece acestea vor ajuta la eliberarea spațiului și vor ține lucrurile la distanță.

7. Folosiți așternutul potrivit

Unele țesături au proprietăți de „absorbție a umezelii”, adică absorb excesul de umiditate și vă fac să vă simțiți mai confortabil. Printre acestea se numără bumbacul, lâna, mătasea, bambusul și inul.

În mod similar, iarna, plăpumile sau cuverturile sunt combinate cu seturi de cearceafuri pentru a vă oferi un plus de confort și căldură. Sau puteți opta pentru pături dormitor realizate din materiale răcoritoare pentru a evita transpirațiile nocturne.

8. Verificați dacă saltelele dvs. sunt confortabile

Când vine vorba de un somn odihnitor, nu e vorba doar despre paturi dormitor. Salteaua este și ea o parte importantă pentru a avea un somn perfect. Știați că saltelele ar trebui înlocuite după 5-7 ani? Și, bineînțeles, și atunci când patul nu mai este confortabil.

Cei mai mulți oameni își păstrează paturile timp de aproximativ 10 ani, dar dacă salteaua ta prezintă o afundare profundă sau îți provoacă dureri în timpul somnului, este timpul să o schimbi! Saltelele din latex și spumă durează în general mai mult decât cele cu arcuri.

În plus, un studiu a constatat că simpla înlocuire a saltelelor vechi cu saltele paturi dormitor noi îmbunătățește starea de spirit și reduce stresul și durerile de spate. Așadar, dacă vă treziți cu dureri care dispar în câteva ore, poate fi un semn că aveți nevoie de o schimbare de saltea.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed