x


 • EUR
  4.7619
  USD
  4.3202
string(8) "sanatate"

Sfaturile Departamentului de Sănătate al Marii Britanii privind vapatul și bolile pulmonare

De la jumătatea lunii septembrie, titlurile știrilor din întreaga lume au atras atenția asupra apariției unor boli pulmonare grave în Statele Unite, despre care se menționa că ar fi asociate cu vapatul. În data de 22 octombrie, 1.604 astfel de cazuri din 49 de state americane erau raportate la Centrul de Control al Bolilor (CDC), inclusiv 34 de decese.

Author: Catalina Mares | Sursa: Money.ro | Publicat: 06.11.2019, 17:28

Printre cei 867 de pacienți cu privire la care avem informații despre utilizarea substanțelor utilizate cu țigările electronice sau împreună cu produsele pentru vapat în cele 3 luni anterioare apariției simptomelor (începând cu 15 octombrie 2019), aproximativ 86% au raportat că au utilizat produse care conțin THC și 34% au raportat utilizarea exclusivă a produselor care conțin THC. Dr. Dana Meaney-Delman, șeful echipei CDC care investighează apariția acestor boli a spus că „Am redus spectrul de cauzalitate la produsele care conțin THC, produse care au fost asociate majorității pacienților care se confruntă cu leziuni pulmonare. Substanța sau substanțele specifice nu au fost încă identificate.” THC este principala substanță activă din canabis și Centrul de Control al Bolilor (CDC) a spus că produsele identificate au fost cumpărate de pe stradă sau din alte surse neoficiale.

 

Sfaturile Departamentului de Sănătate al Marii Britanii (PHE) privind fumatul și utilizarea țigărilor electronice

 

Pentru fumători: ar trebui să renunțe complet la fumat. Apelarea la o sursă autorizată de sprijin în combinație cu utilizarea unei țigări electronice le va dubla șansele de a renunța cu succes.

Pentru persoanele care utilizează țigări electronice cu nicotină: dacă încă mai fumează, ar trebui să se oprească și să treacă complet la utilizarea țigărilor electronice, apoi, atunci când sunt siguri că nu vor recidiva la fumat, să renunțe și la nicotină.

Dacă nu au fumat niciodată: să nu utilizeze țigări electronice.

Pentru persoanele care utilizează țigările electronice cu lichid cu cannabidiol (CBD): deși CBD are o reglementare mai puțin strictă, dacă prezintă simptome sau au motive de îngrijorare, trebuie să înceteze utilizarea.

Pentru persoanele care utilizează țigările electronice cu THC: dacă utilizează țigările electronice cu THC (sau cu un lichid necunoscut care ar putea conține THC) poate fi periculos. Acestea sunt produsele cele mai frecvent utilizate în cazurile din Statele Unite. Dacă nu se simt bine sau au dificultăți în respirație după ce au utilizat un produs cu THC, trebuie să meargă la un specialist și să le spună exact ce produs au utilizat.

 

Idei principale:

 • – “Apariția cazurilor din Statele Unite nu pare a fi asociată cu utilizarea pe termen lung a țigărilor electronice cu nicotină, care sunt utilizate în SUA de peste 10 ani”.
 • – “Preocuparea noastră este că reacțiile referitoare la această problemă pe care le-am văzut în SUA și în alte țări ar putea crește gradul de neînțelegere, deja destul de răspândită, cu privire la siguranța relativă a țigărilor electronice cu nicotină, descurajând fumătorii să facă trecerea și riscând ca cei care au trecut deja la țigările electronice să se reîntoarcă la fumat. Prin urmare, există un risc real ca o astfel de reacție să determine fumătorii să continue să fumeze, ceea ce fără îndoială le va pune viața în pericol.”
 • – “Trebuie să fie clar despre ce este și despre ce nu este vorba în cazul apariției acestor îmbolnăviri. Nu este o problemă legată de utilizarea pe termen lung a țigărilor electronice cu nicotină care se supun cadrului de reglementare legal”.
 • – “PHE nu și-a schimbat sfaturile privind țigările electronice cu nicotină: Fumătorii ar trebui să ia în considerare să facă trecerea completă la țigări electronice, iar cei care vapează ar trebui să renunțe la fumat.”
 • – “Suntem la fel de siguri ca întotdeauna că țigările electronice sunt mult mai puțin dăunătoare decât fumatul”.
 • – “Folosirea unei țigări electronice care conține nicotină face mult mai probabil ca cineva să renunțe cu succes la fumat decât dacă s-ar baza doar pe propria voință. Dar este important ca utilizatorii să folosească lichide care respectă cadrul de reglementare destinate țigărilor electronice și să nu riște niciodată să utilizeze lichide preparate acasă, lichide care provin din surse ilicite sau să adauge alte substanțe”