SFIDARE! Primul mare plagiator anchetat, propus în conducerea instituției care analizează plagiatele

Mircea Beuran intră în conducerea CNATDCU și preia președinția comisiei de specialitate Medicină din aceeași instituție care are rolul să analizeze plagiatele. Prevederea face parte dintr-un ordin pus în dezbatere publică de ministrul Educației, Valentin Popa. Oficialul propune ca fostul ministru al Sănătății din guvernul Cioloș Achimas-Cadariu Patriciu-Andrei să fie vicepreședinte al comisiei de Medicină, scoate experții străini din conducerea CNATDCU și realizează modificări importante în comisiile care stabilesc ce criterii trebuie să respecte tinerii pentru a ajunge profesori universitari, validează sau nu o teză de doctorat și dau verdictele de plagiat.

 

Amintim că Mircea Beuran a fost implicat în primul scandal amplu de plagiat din România. Fost ministru al Sănătății în perioada 2003-2004, Beuran a fost găsit vinovat de plagiat de către o comisie Universității de Medicină și Farmacie (UMF) „Carol Davila“ din București, după cum a relatat la acea vreme Curierul Național. Comisia de anchetă a stabilit în 2003 că Beuran a plagiat o lucrare publicată în Statele Unite și a propus desfacerea contractului de muncă, potrivit Ziarul de Iași. După acuzații, Beuran a demisionat din funcția de ministru al Sănătății.

 

Scandalul plagiatului, izbucnit în septembrie 2003, s-a soldat cu demisia demnitarului, o lună mai târziu. Totul a început când o comisie numită de Senatul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti a ajuns la concluzia că „Ghidului medicului de gardă” (publicat de Editura Scripta București în 1997), avându-i ca autori cordonatori pe Mircea Beuran și dr. Gerald Popa, reprezintă un plagiat, fiind o traducere a volumului „On Call – Principles and Protocol”, de G.M. Jillis S.A. Marshall, J. Ruedy, apărut în „Blue Books Sers” (Editura W.B. Sounders Company, Philadelphia, 1989). Comisia a propus Senatului UMF „Carol Davila” sancționarea conf.univ.dr. Mircea Beuran cu retragerea tuturor titlurilor universitare, conform ro.wikipedia.org. Totuşi, câteva luni mai târtiu, în ianuarie 2004, Beuran a câştigat, la Tribunalul Bucureşti, procesul pe care l-a intentat UMF Bucureşti, care îl concediase în urma scandalului

Articolul integral pe HOTNEWS

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed