Shanghai-ul se îndreaptă spre o redeschidere treptată, în timp ce restricţiile din Beijing legate de Covid-19 sunt pe cale de a fi relaxate

Shanghai-ul îşi propune, în esenţă, să pună capăt restricţiilor începând de miercuri, după relaxarea restricţiilor în ultima săptămână. Mai mulţi oameni au fost lăsaţi să iasă din case şi mai multor afaceri li s-a permis să se redeschidă, deşi majoritatea locuitorilor rămân în mare parte limitaţi la locuinţele lor, magazinele efectuând în principal livrări.

Oficialii din Shanghai au îndemnat la continuarea vigilenţei, chiar dacă marea majoritate a celor 25 de milioane de locuitori ai săi trăiesc în zone care se află în categoria de ”prevenire”, cu cel mai scăzut risc.

”Purtaţi măşti în public, fără adunare şi păstraţi distanţa socială”, a declarat Zhao Dandan, director adjunct al Comisiei Municipale de Sănătate din Shanghai, într-o conferinţă de presă zilnică.

Videoclipurile de pe reţelele de socializare au arătat petrecăreţi de vineri seara, inclusiv mulţi străini, bând şi dansând pe stradă, într-o zonă centrală a oraşului, înainte ca poliţia să îi întrerupă şi să le spună să meargă acasă.

Un alt videoclip a arătat un grup de pe stradă cântând un imn pop emoţionant din 1985, numit ”Tomorrow will be better”. Poliţia poate fi văzută sosind şi lăsând cântecul să se termine înainte de a le cere oamenilor să meargă acasă, ceea ce provoacă laude online pentru atitudinea reţinută a ofiţerilor.

Blocarea de două luni a celui mai mare şi cosmopolit oraş din China a frustrat şi înfuriat locuitorii, dintre care sute de mii au fost în carantină în unităţi centrale adesea aglomerate. Mulţi dintre ei au avut dificultăţi să aibă acces la hrană suficientă sau îngrijire medicală în primele săptămâni ale blocării.

În Beijing, cazurile noi au înregistrat o tendinţă mai scăzută timp de şase zile, fără ca vineri să fie raportate infecţii noi în afara zonelor de carantină.

Focarul care a început pe 22 aprilie este ”sub control efectiv”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului oraşului, într-o conferinţă de presă.

Începând de duminică, centrele comerciale, bibliotecile, muzeele, teatrele şi sălile de sport vor  putea să se redeschidă, cu limitări ale numărului de persoane, în cele opt din cele 16 districte din Beijing care nu au înregistrat niciun caz comunitar timp de şapte zile consecutive.

Două dintre districte vor pune capăt regulilor de lucru de la domiciliu, în timp ce transportul public se va relua în mare parte în trei districte, inclusiv Chaoyang, cel mai mare oraş. C

u toate acestea, mesele la restaurante rămân interzise în întreg oraşul.

În timp ce numărul cazurilor la nivel naţional este în scădere, aderarea strictă a Chinei la strategia sa ”zero-COVID” a devastat a doua mare economie din lume şi a zdruncinat lanţurile globale de aprovizionare.

Investitorii au fost îngrijoraţi de lipsa unei foi de parcurs pentru ieşirea din politica impusă de preşedintele Xi Jinping.

Impactul economic a fost evident în datele de vineri, care arată că profiturile din aprilie ale firmelor industriale au scăzut cu 8,5% în termeni anuali, cea mai mare scădere din ultimii doi ani.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed