Shaorma a supravieţuit la vot, în Parlamentul European, cu tot cu FOSFAȚI!

În favoarea documentului au votat 373 de deputaţi, în timp ce 272 de aleşi s-au pronunţat împotrivă. Alţi 30 s-au abţinut. Pentru a putea fi însă adoptată, rezoluţia avea nevoie de minimum 376 de voturi.

Parlamentarii europeni spun că fosfaţii – interzişi în Uniunea Europeană încă din 2008, cu mici excepţii – ar duce la apariţia unor afecţiuni cardiovasculare. Mai mult, oficialii susţin că aditivii respectivi reţin lichid. Acestea sunt doar două dintre motivele pentru care parlamentarii nu vor să dea undă verde utilizării fosfaţilor în pregătirea cărnii din produsele fast-food. Fosfaţii sunt utilizaţi în industria alimentară ca agenţi de reglare a acidităţii, ca emulsifianţi sau ca agent de îngroşare, în special în produsele de carne. Potrivit specialiştilor, rolul lor este acela de a îmbunătăţi textura alimentelor, dar şi de a ameliora efectele antioxidanţilor. Totodată, aceşti aditivi, întâlniţi în mezeluri, nu lipsesc nici din produse precum brânza topită. „Argumentele privind  necesitatea folosirii tehnologice a fosfaţilor în kebab au fost suficient de convingătoare. Vorbim de bucăţile acelea mari de carne care sunt cumpărate congelate de la un producător. Vor să bage fosfaţi pentru ca, pe de o parte, acea carne să aibă o consecvenţă adecvată şi să nu existe risc de infectare cu microbi, iar de cealaltă parte să poată fi şi rasă, pentru preparare. Argumentele aduse au fost suficient de convingătoare pentru că au precizat şi că nu există niciun fel de înşelare a consumatorului, totul fiind trecut pe etichetă, respectiv aceşti aditivi”, a declarat medicul Corina Zugravu, specialist în alimentaţie publică.

 

mai multe, pe adevarul.ro

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed