SIF Banat Crişana a finalizat achiziţia pachetului de control al Doosan IMGB, care deţine 540.000 mp de teren intravilan, în sudul Capitalei. Achiziţia a vizat cea mai mare suprafaţă intravilană compactă din Bucureşti contractată în ultimii 10 ani

„Vineri, 23 octombrie 2020, SIF Banat Crişana a finalizat cu succes achiziţia pachetului de acţiuni reprezentând 99.92% din capitalul social al Doosan IMGB S.A. În urma emiterii de către Consiliul Concurenţei a deciziei de neobiecţiune privind operaţiunea de concertare economică realizată prin dobândirea de către SIF Banat-Crişana a controlului asupra Doosan IMGB, a fost finalizată tranzacţia pentru pachetul de control al companiei prin achitarea preţului integral şi realizarea transferului proprietăţii acţiunilor la Depozitarul Central. Compania Doosan IMGB are în proprietate 540.000 metri patraţi de teren intravilan, situat în sudul Capitalei”, arată SIF Banat Crişana într-un comunicat.

Tranzacţia a fost estimată între 35 şi 40 de milioane de euro şi, potrivit consultanţilor de la Crosspoint Real Estate, care au intermediat tranzacţia, aceasta este cea mai mare suprafaţă de teren tranzacţionată, în ultimii zece ani, în România (exceptând terenurile agricole).

„Platforma, conectată la două guri de metrou: Berceni şi Dimitrie Leonida, are o suprafaţă de circa 54 de hectare, ceea ce o face cea mai mare tranzacţie cu teren din acest an şi una dintre cele mai mari din istoria pieţei imobiliare”, mai arată societatea.

Societatea de Investiţii Financiare Banat-Crişana este persoană juridică română, constituită ca societate pe acţiuni cu capital integral privat şi funcţionează ca societate de investiţii de tip închis, cu o politică de investiţii diversificată şi este autorizată, reglementată şi supravegheată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). SIF Banat-Crişana este autoadministrată şi din martie 2018 este autorizată de ASF ca administrator de fonduri de investiţii alternative (AFIA).

“Tranzacţia prin care SIF Banat Crişana dobândeşte pachetul de control al Doosan IMGB cumulează câteva superlative. În primul rând, achiziţia a vizat cea mai mare suprafaţă de teren intravilan compact din Bucureşti – adică 540.000 metri patraţi – contractat în ultimii zece ani, într-o zonă în plină expansiune imobiliară, având o poziţionare perfectă pentru acest gen de exploatare. De asemenea, acordul plasează SIF Banat Crişana pe primele poziţii în topul celor mai mari deţinători de suprafeţe intravilane construibile din Capitală, completându-ne portofoliul amplu de investiţii şi deţineri imobiliare, directe sau indirecte. În ciuda contextului financiar relativ instabil, marcat de incertitudine şi volatilitate ridicată, SIF Banat Crişana continuă să-şi restructureze deţinerile şi să-şi optimizeze investiţiile, vizând plasamente cu perspective, în domenii a căror evoluţie va fi, în mod cert, pozitivă. De asemenea, urmărim activ construcţia unui portofoliu solid, adaptat şi adaptabil, care să genereze plus-valoare acţionarilor, indiferent de conjunctură”, a declarat Bogdan Drăgoi, director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie SIF Banat Crişana. 

Obiectivul investiţional al SIF Banat-Crişana este administrarea unui portofoliu diversificat de active, în măsură să asigure atât generarea de venituri pe termen scurt, cât şi prezervarea şi creşterea pe termen mediu-lung a capitalului.

Gigantul coreean Doosan a preluat IMGB în 2006 de la compania norvegiană Kvaerner, cu 26 milioane dolari. Norvegienii cumpăraseră fosta glorie a industriei locale din perioada comunistă în 1998, contra a circa 10 milioane de dolari, din care doar jumătate de milion a reprezentat preţul propriu-zis de achiziţie, iar restul – suma necesară achitării datoriilor producătorului de maşini grele. Doosan IMGB se află în topul celor mai mari consumatori de energie electrică din economia românească şi a beneficiat, din această cauză, de schema de ajutor de stat constând în reducerea cotei obligatorii de achiziţii de certificate verzi destinate subvenţionării producţiei de energie regenerabilă, alături de companii precum Alro Slatina, ArcelorMitall Steel Galaţi, Lafarge sau Azomureş.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed