SIF Banat-Crişana: În ianuarie anunţăm prima tranzacţie în domeniul energiei regenerabile

“Avem un buget consistent pentru investiţii în companii române şi străine din domeniul energiei regenerabile. Sperăm să putem anunţa prima realizare în acest sens chiar în cursul lunii ianuarie”, a declarat Ioan Cuzman pentru Business Standard.

SIF Banat-Crişana, dar şi SIF Transilvania şi SIF Muntenia nu au subscris însă în fondul închis de investiţii OTP Green Energy, cel dintâi de pe piaţa românească dedicat companiilor din domeniul energiei verzi. Fondul a strâns peste 8,7 milioane de lei (peste două milioane de euro) de la peste 43.500 de investitori, 55,5% din ofertă fiind subscrisă de persoanele juridice, potrivit datelor finale anunţate ieri de OTP Asset Management, administratorul fondului. Administratorii SIF Banat-Crişana preferă să facă plasamente directe în energie verde, iar SIF Transilvania îşi concentrează în continuare resursele pe proiectele de investiţii dedicate mai ales domeniului turismului. “Noi înşine suntem un fond de investiţii închis şi preferăm să facem plasamente directe, şi nu prin intermediul altui fond închis. Altfel, fondul OTP Green Energy este un proiect interesant, dar noi avem propriile noastre proiecte în energie regenerabilă”, a spus preşedintele SIF Banat-Crişana. La rândul său, SIF Muntenia a analizat un eventual plasament în fond, dar deocamdată l-a amânat. Cele cinci SIF-uri aveau diponibilităţi de plasament de peste 672 milioane de lei (peste 156 milioane de euro) la sfârşitul lunii octombrie, ceea ce reprezenta 9,1% din valoarea activelor nete ale societăţilor.

Energia verde, la Bursă

SIF Modova şi SIF Oltenia, împreună cu alte fonduri de investiţii, au asigurat succesul lansării OTP Green Energy, cea mai mare parte a plasamentelor lor fiind făcute în ultima zi a ofertei.

Valoarea iniţială a plasamentului fondurilor de investiţii este de peste un milion de lei (aproape un sfert de milion de euro), adică 12% din valoarea totală a subscrierilor. De altfel, fondurile de investiţii şi investitorii instituţionali, în general, au fost cei care au sugerat şi au obţinut premiera garantării randamentului de către un fond de investiţii.

Fondul îşi asigură investitorii că vor obţine un profit brut de 12% pe toată perioada de existenţă a fondului, de trei ani şi jumătate, potrivit oficialilor OTP Asset Management. “Aceasta este, de fapt, estimarea noastră privind inflaţia până la maturitatea fondului, încercând astfel să satisfacem dorinţele potenţialilor investitori”, spunea Dan Po­povici, director de investiţii al OTP AM, cu ocazia lansării fondului.

Randamentul maxim s-ar putea situa între 168% şi 231%, în funcţie de suma performanţelor lunare ale indicelui bursier european pe suportul căruia este structurat fondul. OTP Green Energy este primul vehicul de investiţii român dedicat sectorului energiei regenerabile şi va fi primul de acest tip listat la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Listarea ar putea avea loc cel mai devreme în luna ianuarie sau la începutul lui februarie. Va fi al doilea fond cu capital garantat de pe piaţă şi, totodată, al doilea de acest tip listat la BVB, după ce tot OTP a adus la cota Bursei fondul OTP Wise Ro.

OTP Green Energy va plasa circa 80% din capital în depozite bancare şi titluri de stat româneşti, iar restul va fi investit într-o opţiune pe indicele ERIXP (European Renewable Energy Index Price return), dezvoltat de Societe Generale şi care are în portofoliu cele mai mari zece companii europene producătoare de energie regenerabilă şi de echipamente de producţie specifice. Producătorul danez de turbine eoliene Vestas Windsystems are o pondere de 25% în portofoliul indicelui. Acesta şi producătorii spanioli de energie regenerabilă Gamesa Corp. şi Iberdrola Renovables, Verbund Akt (Austria, energie hidro) şi Renewable Energy Corp (Norvegia, tehnologie energie solară) acoperă 65% din portofoliul indicelui. Ponderile în ERIXP sunt revizuite trimestrial, iar compoziţia poate fi modificată semestrial de Sustainable Asset Management, o companie independentă de administrare a activelor. Indicele este calculat de Stoxx Ltd, un joint-venture între Deutsche Borse, Dow Jones Indexes şi SWX (bursa elveţiană).

“Am mizat pe caracterul inovator al fondului şi pe accesul la unul dintre cele mai dinamice şi de actualitate domenii la nivel european. Numărul mare de subscrieri ne demonstrează faptul că am mizat corect”, spune Cătălin Iancu, preşedinte OTP Asset Management România.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed