SIF Moldova vinde Tesatoriile Reunite, la un an de la preluare

0
SIF Moldova vinde Tesatoriile Reunite, la un an de la preluare

SIF Moldova isi vinde actiunile pe care le detine la Tesatoriile Reunite, la numai un an dupa ce a derulat o oferta publica de preluare care, la vremea respectiva, a esuat. Reprezentantii companiei nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei, insa, potrivit unor surse, SIF Moldova vinde fiindca are nevoie de bani pentru a-si indeplini bugetul. SIF Moldova intentioneaza sa vanda cele 340.737 de actiuni la pretul de 140 de lei pe titlu, mai mare decat cel din cadrul ofertei de preluare derulate in august, care a fost de 130 lei/actiune. Titlurile TERU erau tranzactionate ieri la 121 lei, in crestere cu 3,42% fata de sedinta anterioara. Pretul de emisiune depaseste media cotatiilor firmei din Bucuresti de pe piata Rasdaq, din acest an, si este cu 15,7% mai mare decat ultimul pret din sedinta de ieri. Capitalizarea companiei – 17,4 mil. euro (57,9 mil. lei).

Oferta de vanzare se va derula in perioada 23 octombrie-21 noiembrie si va fi intermediata de compania de brokeraj BT Securities. Daca, in cadrul ofertei publice de vanzare secundara de actiuni, vor subscrie mai multi investitori, se va organiza, la sediul ofertantului, o licitatie, in termen de trei zile lucratoare de la incheierea ofertei, in vederea obtinerii celui mai bun pret, se arata intr-un anunt al companiei. Metoda de alocare este totul sau nimic si nu se accepta subscrieri mai mici decat valoarea ofertei.

SIF 2 Moldova a cumparat, in luna iulie 2006, un pachet de 18,1% din actiunile Tesatoriilor Reunite, pentru care a platit 0,37 mil. euro (1,24 mil. lei). Anterior tranzactiei, SIF 2 Moldova avea o detinere de 41,13% din capital. SIF Moldova a devenit astfel actionarul majoritar al firmei si, potrivit legilor in vigoare, SIF Moldova, care detinea 59,36% din capitalul social, a lansat la 22 august oferta publica de preluare a companiei. Oferta de preluare a fost facuta pentru 40,64% din capitalul social. Valoarea totala a ofertei s-a ridicat la 2,781 milioane de lei. Dupa incheierea ofertei, SIF 2 Moldova detinea acelasi procent din capital. Ulterior, in octombrie, si-a majorat detinerile la 71,04%, prin achizitia de actiuni din piata.

Rezultate 
Tesatoriile Reunite au inregistrat in 2006 pierderi de 119.000 lei (36.300 euro) si o cifra de afacere de 4,5 milioane de lei (1,3 milioane de euro).