SIF-urile au vândut 41 din companiile din portofolii, ca să nu rămână fără profit în S1 2011

Profitul SIF Muntenia (SIF4) pe primele şase luni ale anului a fost de 10,1 mil. lei. SIF Banat Crişana (SIF) a înregistrat a doua cea mai mare scădere de profit, cu 57%, până la 14,2 mil. lei, potrivit raportărilor la Bursă.

SIF Transilvania (simbol bursier SIF3) a raportat un profit de 90 de milioane de lei (faţă de 22 mil. lei în S1 2010). În acelaşi timp, SIF Moldova (SIF2) şi SIF Oltenia (SIF5) au anunţat profituri cu 49%, respectiv cu 43% mai mici pe primele şase luni ale acestui an, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 33,35 mil. lei, respectiv 29,5 mil. lei.

 

Profiturile totale ale SIF-urilor pe primele şase luni ale anului au ajuns la 177,2 mil. lei, cu 15% mai mici decât la 30 iunie 2010.

 

Profiturile ar fi fost şi mai mici, din cauza scăderii veniturilor din dividende şi a evoluţiei defavorabile a pieţei, dacă SIF-urile nu şi-ar fi vândut din participaţii. Astfel, în primele şase luni ale anului, SIF-urile şi-au lichidat deţinerile la 41 de companii din portofolii. SIF-urile au în prezent peste 1000 de compani în portofolii, din care mai puţin de jumătate sunt tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Cel mai bine  s-au vândut cele 7 companii din afara bursei şi cele două cotate la BVB , care au făcut parte din portofoliu SIF Transilvania (SIF3). Din cauza vânzărilor de pachete de companii, activele nete (averea) ale SIF3 şi ale SIF Muntenia (SIF4) au scăzut faţă de S1 2010, cu 11%, până la 1,46 miliarde de lei, respectiv cu 10% , până la 1,37 mld. lei. Celelalte SIF-uri au înregistrat creşteri modeste de activ net.

Şi SIF Oltenia a vândut integral pachetele de acţiuni de la 10 companii, din care 8 nu erau cotate la bursă, confirmând astfel politica de „curăţenie“ în portofoliul propriu. Lichidările de pachete de acţiuni au fost cele mai numeroase la SIF Banat Crişana (SIF1, cu 14 vânzări), în vreme ce SIF Moldova şi SIF Muntenia (SIF4) au închis conturile la 3, respectiv 4 companii.

 

Activele totale nete ale celor cinci SIF-uri sunt de peste 7,16 miliarde de lei.

SIF Banat Crişana (SIF1)

SIF Banat Crişana (SIF1) a anunţat un profit cu 57 % mai mic decât cel de pe primul semestru 2010 (de 33 mil. lei), potrivit preşeditelui SIF1, Ioan Cuzman. „Însuşi bugetul pe 2011 aprobat de acţionari prevede un profit de circa o treime din cel de anul trecut, în conformitate cu estimările noastre privind evoluţia pieţei“, a declarat Ioan Cuzman pentru Money.ro

„Mai mult, pe primul trimestru  profitabilitatea a fost afectată şi de diferenţele de curs valutar, pentru că o parte din depozitele noastre sunt în euro“, explică Dan Florin Buda, consilierul preşedintelui SIF Banat Crişana.

Diferenţele de profit faţă de anul trecut vin şi din cauza înregistrării majorărilor de capital ale societăţilor din portofoliu, potrivit aceluiaşi oficial. Anul trecut au fost majorări de profit substanţiale la BCR şi la Banca Transilvania, „care au fost înregistrate la venituri, în timp ce, anul acesta, astfel de înregistrări se fac la rezerve şi nu mai afectează contul de profit“, potrivit lui Dan Florin Buda. O explicaţie similară se poate aplica şi celorlalte SIF-uri.

SIF Moldova (SIF2)

SIF Moldova, una dintre cele mai căutate companii la Bursa de Valori Bucureşti (BVB),  a raportat un profit de 33,5 milioane de lei pe Semestru 1 din 2011. Rezultatul este cu 49% mai mic decât rezultatul aceleiaşi perioade a anului trecut, pentru că „tranzacţiile efectuate, mai ales achiziţiile, ca şi contextul de piaţă din acest an au dus la o scădere temporară a profitabilităţii, mai mică, totuşi, decât cea a altor companii de acelaşi calibriu cu noi“, a spus Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova (SIF2), pentru Money.ro.

 

SIF Transilvania (SIF3)

 

„Nu pot să vă spun exact ce am vândut, ci doar că ne-am respectat strategia care se bazează pe evoluţii mai profitabile, cu preţuri mai mari ale acţiunilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în primele luni ale anului, faţă de cele din 2010. Am vândut şi am cumpărat, aceasta este meseria noastră“, a declarat Ion Mihăilă. directorul general adjunct al SIF Transilvania, pentru Money.ro.

SIF Oltenia (SIF5)

SIF Oltenia a anunţat în această dimineaţă un profit de 29,5 milioane lei obţinut cu active nete de 1,685 miliarde lei, potrivit raportului trimis la Bursa de valori Bucureşti

Şi SIF Oltenia (SIF5) este una dintre cele mai căutate acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), dar care are şi o evoluţia foarte volatilă, cu variaţii mari de preţ.

Societatea are plasamente în 116 companii, dintre care 49 sunt cotate pe piaţa principală a Bursei, şi 66 pe Rasdaq. La sârşitul anului trecut, SIF Oltenia avea cu 10 companii mai mult. SIF5 nu a pierdut cine ştie ce „perle ale coroanei“, din moment ce activele nete au crescut cu 5% în ultimele 12 luni, până la 1,6 miliarde de lei.

Scăderile de profitabilitate din acest an vin după un an 2010  cel puţin la fel de puţin fructuos. Nici în prima jumătate a anului trecut tranzacţiile realizate nu au reuşit să acopere scăderea dividendelor încasate mai ales de la bănci.

 

Atunci, după primul semestru 2010, profiturile raportate de SIF-uri erau în medie cu 70% mai mici decât în aceeaşi perioadă a anului 2009. SIF Oltenia (SIF5)  raportase cel mai mare profit dintre cele trei SIF-uri, de 51,6 mil. lei, dar cu 71% mai mic decât câştigul record din primele şase luni ale lui 2009, când SIF5 vânduse participaţiile deţinute la Automobile Craiova şi Bancpost. SIF Transilvania (SIF3) înregistra o scădere cu 80% a profitului la 22,3 mil. lei

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri