Simona Pavelescu, CEO htss: Algoritmii AI pot lua decizii critice în diverse domeni

Simona Pavelescu: Algoritmii AI pot lua decizii critice în diverse domenii

În cadrul evenimentului recent „Provocarea Inteligenței Artificiale” susținut de către Master Communications, CEO-ul High-Tech Systems & Software (htss), Simona Pavelescu, a evidențiat progresele remarcabile ale AI în Sănătate, prezentând rezultatele unui sondaj de pionierat privind transformarea digitală în domeniu, realizat de către compania în care activează. Prin acest studiu, htss a urmărit să înțeleagă interesul potențialilor utilizatori de AI, în special companiile de dimensiuni medii și mari, care, în ciuda unor temeri existente, planifică să investească în AI în viitorul apropiat. De asemenea, Simona Pavelescu, a subliniat importanța securității cibernetice în Sănătate precum și necesitatea imperativă a specialiștilor în IT și a soluțiilor software avansate pentru a asigura protecția datelor și funcționarea eficientă a serviciilor de sănătate digitale.

Vă prezentăm un interviu cu Simona Pavelescu, CEO htss

  1. Ce rol joacă digitalizarea în adoptarea eficientă a Inteligenței Artificiale?

Digitalizarea este un pilon fundamental în cadrul procesului de adoptare eficientă a Inteligenței Artificiale. Fără date digitale adecvate, AI nu poate opera la capacitatea sa maximă, deoarece algoritmii săi se bazează pe informații precise și actualizate pentru a produce rezultate fiabile. În plus, o digitalizare adecvată permite companiilor să gestioneze și să utilizeze eficient volume mari de date, facilitând astfel implementarea AI în diverse domenii și îmbunătățind procesele decizionale și predictivitatea operațională. De asemenea, digitalizarea solidă și gestionarea datelor în mod responsabil nu doar că optimizează performanța AI, ci și contribuie la protejarea confidențialității și securității informațiilor, aspecte critice în contextul utilizării tehnologiilor avansate în mediul corporativ.

  1. Cum influențează utilizarea Inteligenței Artificiale riscurile de securitate cibernetică?

Utilizarea Inteligenței Artificiale aduce cu sine provocări specifice în domeniul securității cibernetice, dar este important să subliniem că acestea pot fi gestionate cu succes printr-o abordare riguroasă și bine structurată. Prin implementarea unor politici de securitate robuste și prin educația continuă a personalului în privința riscurilor cibernetice, putem minimiza potențialele amenințări și ne asigurăm că beneficiile AI sunt valorificate în condiții de siguranță și în conformitate cu normele de securitate. Este esențial ca organizațiile să investească în soluții avansate de securitate cibernetică și să adopte o strategie proactivă pentru a răspunde rapid și eficient la amenințările emergente în contextul utilizării Inteligenței Artificiale.

  1. De ce ar trebui companiile să investească în transformarea digitală?

Investiția în transformarea digitală nu numai că optimizează eficiența operațională prin automatizarea proceselor și reducerea erorilor umane, dar și îmbunătățește experiența clienților prin servicii personalizate și acces facil la produse sau informații. Mai mult, digitalizarea permite companiilor să răspundă mai rapid cerințelor pieței și să inoveze în mod continuu, adaptându-se rapid la schimbările tehnologice și cerințele legislative. Pe lângă acestea, transformarea digitală poate contribui la creșterea competitivității pe piață prin diferentierea prin tehnologie și captarea unor segmente noi de clienți care preferă interacțiunea digitală și experiențe intuitive.

  1. Care sunt provocările în securitatea cibernetică în contextul utilizării AI?

În contextul utilizării Inteligenței Artificiale, una dintre provocările majore în securitatea cibernetică este asigurarea transparenței și responsabilității algoritmilor AI. Deoarece acești algoritmi pot lua decizii critice în diverse domenii, inclusiv în sectorul sănătății și finanțelor, este crucial să înțelegem cum funcționează și să ne asigurăm că procesele de luare a deciziilor sunt corecte și etice.

O altă provocare este reprezentată de adaptabilitatea măsurilor de securitate la evoluția rapidă a tehnologiilor AI. Cu algoritmi care se dezvoltă continuu și se adaptează la noi date și condiții, securitatea trebuie să fie la fel de dinamică și să răspundă rapid la noi amenințări și vulnerabilități care pot apărea. În plus, un aspect important este integrarea AI în infrastructura IT existentă și interoperabilitatea cu alte sisteme și aplicații. Aceasta poate crea noi puncte de intrare pentru atacuri cibernetice și necesită o gestionare atentă a riscurilor și o planificare riguroasă a securității pentru a proteja datele și operațiunile critice.

Astfel, abordarea securității cibernetice în utilizarea AI trebuie să fie holistică și să acopere aspecte precum educația continuă a personalului, colaborarea între diverse echipe tehnice și de securitate, precum și implementarea unor politici și proceduri clare care să minimizeze riscurile și să asigure protecția datelor sensibile.

  1. Cât de importantă este investiția în infrastructura informatică și în instruirea resursei umane în contextul implementării noii directive europene privind securitatea cibernetică pentru companii?

Educația și instruirea continuă sunt fundamentale pentru securitatea cibernetică. Prin instruirea adecvată a personalului, toți angajații devin conștienți de bunele practici și riscurile asociate, contribuind semnificativ la protecția globală a companiei. Este esențial să se dezvolte resurse de formare accesibile și să se cultive o cultură organizațională care pune accent pe securitatea cibernetică.

Transpunerea acestor cerințe într-un limbaj accesibil pentru utilizatorul final reprezintă o provocare semnificativă. Este crucial să gestionăm această tranziție cu atenție, deoarece explicarea aspectelor de securitate cibernetică într-un mod simplu și clar este crucială pentru angajarea efectivă a întregii echipe. Astfel, managementul schimbării devine o componentă esențială, necesitând timp și atenție pentru a asigura o integrare eficientă a noilor practici și politici de securitate.

  1. Cum poate htss să abordeze provocările legate de securitatea cibernetică și să ajute companiile să implementeze cu succes directivele NIS2?

Pentru a răspunde cerințelor specifice ale clienților noștri și a le oferi suport în implementarea eficientă a noii directive europene privind securitatea cibernetică, am dezvoltat cyberclinica, o soluție end-to-end. La fel cum în medicina clasică fiecare pacient are nevoie de o consultație atentă și un tratament personalizat, noi, la htss, am creat un hub digital pentru clienți care să îi ajute să implementeze directivele de securitate cibernetică. Prin intermediul cyberclinica, le oferim clienților noștri o consultație personalizată gratuită pentru a înțelege exact ce trebuie făcut pentru a fi în conformitate cu noile reglementări.

Ulterior, pe baza acestei analize, clienții vor primi o „rețetă” personalizată – un plan de acțiune detaliat, adaptat cerințelor lor specifice, iar la final îi vom ajuta să implementeze „planul de tratament” cu soluții end-to-end: evaluări, implementare, instruire și monitorizare continuă, ghidate de experții noștri în securitate.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed