AcasăGeneralSimți că stresul îți conduce viața? Citește cartea Când corpul spune nu...

Simți că stresul îți conduce viața? Citește cartea Când corpul spune nu și începe să iei măsuri

Fiecare persoană trece la un moment dat în viață prin situații stresante. Acestea pot dura câteva ore, câteva zile, câteva săptămâni, luni sau ani. Uneori, nu putem scăpa de aceste situații, oricât ne-am dori. Deși este de preferat să ne îndepărtăm de tot ce ne face rău, indiferent dacă sunt persoane din viața noastră sau un loc de muncă, uneori nu este posibil și mai trebuie puțin timp pentru ca factorul ce provoacă stresul să fie îndepărtat.

Dacă nu ai aflat deja, stresul nu face rău doar psihic, ci și fizic. În momentul în care experimentezi situații stresante, corpul se pregătește de luptă sau de fugă. Partea ,,primitivă” a creierului uman, cea care se ocupă de gestionarea stresului, nu poate face diferența dintre o situație de stres la locul de muncă, așa cum este prezentarea unui raport mai dificil și o situație de viață și de moarte. Pentru creier, acestea două sunt egale și astfel începe să pregătească organismul pentru a supraviețui. Astfel, se secretă foarte mult cortizol și adrenalină. Acești hormoni angrenează și alte schimbări la nivelul chimic. Pe termen scurt, este în regulă. Problema apare în momentul în care acești hormoni sunt secretați pe termen lung.

Spre exemplu, știai că din cauza cortizolului în exces, se poate ajunge la rezistență la insulină și mai apoi la diabet? Cortizolul determină eliberarea în exces a glucozei, pentru ca mușchii să fie pregătiți de fugă, într-o situație stresantă. La un moment dat, va interveni rezistența la insulină, deoarece organismul nu are cum să proceseze toată glucoza eliberată. Acesta a fost doar un exemplu despre cum stresul cronic ne poate pune viața în pericol.

Despre toate aceste schimbări vorbește și Gabor Mate în cartea fenomen Cand corpul spune nu. Este o carte scrisă ca urmare a experienței profesionale a medicului Gabor Mate. Acesta a lucrat timp de 10 ani ca și coordonator al unui Centru de Îngrijiri Paliative. Acolo, ascultând poveștile de viața ale pacienților, și-a dat seama că fiecare a avut o viață stresantă. Fie că au avut locuri de muncă stresante, o relație toxică sau deloc fericită alături de partenerul de viață, stres din cauza copiilor sau din alte cauze (spre exemplu din cauza vecinilor) toți acești oameni au ajuns să sufere din cauza stresului.

Pe lângă explicațiile detaliate despre cum stresul ne afectează, Gabor Mate prezintă și câteva soluții pentru a ne putea păstra sănătatea, chiar și în condiții nu tocmai fericite. În primul rând, Gabor Mate te încurajează să scapi de sursa de stres. Schimbă-ți locul de muncă, mută-te chiar și din țară dacă este nevoie, încheie relația care nu îți aduce fericire. Dacă este nevoie, mergi la terapie, deoarece sigur te va ajuta. Apoi, tot în carte, vei găsi și sfaturi despre cum poți gestiona efectele stresului. În cazul în care nu poți îndeparta sursa de stres pentru moment, poți învăța cum să gestionezi efectele asupra psihicului și fizicului.

Suntem convinși că această carte îți va plăcea foarte mult și că te va ajuta să preiei frâiele vieții tale și să nu mai permiți stresului să te afecteze.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.