Sindicaliştii feroviari vor da în judecată Ministerul Transporturilor din cauza disponibilizărilor

Sindicaliştii anunţau în data de 11 decembrie că 6.380 de angajaţi ai CFR Marfă, din cei aproximativ 16.220, vor fi disponibilizaţi, din martie, fără a beneficia de salarii compensatorii.

„Mâine (joi – n.r.) ne întâlnim cu colegii din celelalte două federaţii ca să contestăm programul de disponibilizare, pentru că nu s-a respectat Codul Muncii. O să-l contestăm pentru ca instanţa să îl declare nul de drept. Şi Ministerul Transporturilor este semnatar al acestui program ca şi societatea, ca părţi, aceste instituţii fiind cele care l-au aprobat. Trebuie să contestăm în termen de zece zile, mâine vom face materialele pentru a fi depuse la Tribunalul Bucureşti”, a declarat miercuri pentru Agenţia NewsIn preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, Iulian Măntescu.

Astfel, sindicalişti vor putea face trimiterea în judecată a celor două instituţii în ziua de joi sau vineri.

„Doream retragerea proiectului până se va promova hotărârea de Guvern şi ordonanţa de urgenţă. Acum vrem să anulăm proiectul de concediere. Solicităm să promoveze în regim de urgenţă hotărârea de guvern şi ordonanţa care să li se permite să primească salarii compensatorii. Dacă o să avem acele prevederi legale, atunci suntem de acord ca aceşti oameni să fie disponibilizaţi în urma analizei posturilor”, a explicat Măntescu.

La începutul lunii iulie, circa 7.000 de salariaţi ai CFR Marfă au intrat în şomaj tehnic, prin rotaţie, aceştia primind 75% din salariul de bază, corespunzător locului de muncă deţinut în momentul aplicării măsurii. Călin Graţian, directorul general al CFR Marfă la acea perioadă, declara că trimiterea în şomaj reprezintă o economie la fondul de salarii de aproximativ 25%, care, corelată cu alte măsuri de reducere a cheltuielilor, ar putea ajunge chiar la 30%.

Secretarul de stat din Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI), Gheorghe Popa, declara, în 11 octombrie, pentru NewsIn, că administraţia şi sindicaliştii au ajuns la un acord potrivit căruia şomajul tehnic la CFR Marfă a fost prelungit cu alte trei luni, până la sfârşitul anului, în aşa fel încât activitatea companiei să nu fie afectată.

Potrivit unui proiect de Ordonanţă pregătit de MTI în octombrie, 10.342 de angajaţi urmează să fie concediaţi de la companiile din sectorul feroviar: 600 de la CFR SA, 1.032 de la CFR Călători, 6.700 de la CFR Marfă, 236 la societăţile Electrificare CFR, 23 la Întreţinere mecanică a Căii Ferate, 44 la Tipografia Filaret, 38 la Societatea Informatică Feroviară, 15 la Sere şi Pepiniere. Printre societăţile propuse mai sunt CFR SCRL Braşov unde vor fi disponibilizate 221 de persoane, de la Voiaj CFR 89, de la CFR GEVARO alte 44 de persoane, 800 angajaţi de la CFR IRV şi alţi 500 de la societatea CFR IRLU.

Potrivit proiectului, persoanele disponibilizate ar trebui să beneficieze de o sumă egală cu două salarii medii nete pe economie, din data în care s-a efectuat concedierea, de indemnizaţie de şomaj şi venit lunar de completare pe parcursul a 20-24 luni, în funcţie de vechimea de activitate.

SNTFM „CFR Marfă” SA a realizat în primele 9 luni din 2009 o cifră de afaceri de 766.563.000 lei, în scădere cu 41% faţă de perioada similară a anului anterior, iar pierderile au fost de 229.032.000 lei, de peste 4 ori mai mari, potrivit informaţiilor trimise de companie la solicitarea NewsIn. În primele 9 luni din 2008, CFR Marfă înregistra pierderi de 50.893.000 lei.

Printre principalii concurenţi ai CFR Marfă pe piaţa transportului feroviar de marfă din România se află Grup Feroviar Roman (GFR), Servtrans Invest, Unifertrans şi Transferoviar Grup Cluj-Napoca.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed