Sindicate: Amânarea primelor, decizie ilegală cu efect de bumerang

Reprezentanţii funcţionarilor publici susţin, totodată, că Guvernul va trebui să plătească ulterior penalităţi şi dobânzi, după ce angajaţii vor da statul în judecată şi vor avea câştig de cauză. “Într-o perioadă de criză, când oamenii din mediul privat sunt daţi afară, sunt în şomaj tehnic, îşi pierd în fiecare zi locurile de muncă, este firesc să ne uităm şi în sectorul public cu mai multă atenţie la modul în care sunt cheltuiţi banii publici. De aceea am luat decizia de amânare a primelor de vacanţă, pentru a observa care sunt rezultatele economiei şi resursele financiare aferente după primul semestru, urmând ca, în funcţie de acestea, să luăm o decizie în consecinţă”, a declarat premierul Emil Boc, la finalul şe­din­ţei de Guvern desfăşurate miercuri.

Vice­preşedintele Alianţei Bugetarilor Sed Lex, Răzvan Bordeanu, a precizat pentru Business Standard că decizia este una ilegală, întrucât Executivul nu poate anula o lege votată în Parlament printr-o ordonanţă sau o hotărâre de Guvern. “Nu vedem relevanţa acestei acţiuni, în condiţiile în care cea mai mare parte a banilor s-a cheltuit deja, pentru că mulţi dintre funcţionari au primit aceste prime de vacanţă. Pe de altă parte, salariaţii care vor apela la instanţă vor avea câştig de cauză, întrucât este un drept câştigat printr-o lege votată în Parlament”, a spus Bordeanu.

El a explicat că Guvernul va ajunge în situaţia de a plăti cu mult mai mult, pentru că, în urma hotărârilor judecătoreşti definitive, va fi obligat să plătească la sumele respective şi dobânzi, şi penalităţi. “Aceeaşi situaţie s-a întâmplat în 2004, când Guvernul a luat o decizie similară, în urma căreia a plătit, inclusiv anul trecut, prime de vacanţă restante, cu tot cu dobânzi şi penalităţi”, a precizat Bordeanu.

Pe de altă parte, preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, consideră că, deşi acţiunea Executivului pare justificată în această perioadă de criză, atenţia Guvernului ar fi trebuit să se îndrepte către combaterea evaziunii fiscale şi a muncii la negru, de unde statul ar fi recuperat mai mulţi bani. “Din punctul nostru de vedere, nu micşorarea veni­turilor curente este soluţia pentru combaterea crizei, ci păstrarea consumului. Nu cred că este cea mai fericită măsură şi aşteptăm ca Executivul să ne cheme la discuţii pe această temă”, a spus Hossu.

Liderul sindical a precizat că o soluţie pentru evitarea acestei situaţii ar fi fost acordarea de tichete de vacanţă în locul primelor, acest lucru favorizând astfel şi dezvoltarea turismului românesc.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed