Sindicatele din Educaţie ameninţă din nou cu proteste legate de salarii

Sindicaliştii avertizează că, dacă Executivul va modifica unilateral proiectul Legii de salarizare unitară a bugetarilor, vor relua acţiunile de protest la care au renunţat, în luna mai, când au încheiat un acord cu guvernul.

„Solicităm, în regim de urgenţă, o întâlnire cu conducerea Consiliului de Coordonare a coaliţiei de guvernământ, pentru a lămuri probleme ce nu mai suferă amânare, mai ales având în vedere intenţia Guvernului de a modifica unilateral Proiectul de Lege a salarizării unitare a bugetarilor, negociată cu noi în ultimele luni, în sensul diminuării dramatice a coeficienţilor de ierarhizare”, se precizează în comunicatul semnat de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN), Federaţia Spiru Haret şi Federaţia Alma Mater.

Premierul Emil Boc a declarat, după şedinţa de Guvern de săptămâna trecută, că 14 august este termenul până la care trebuie finalizat proiectul Legii salarizării unice şi că opţiunea lui este ca acesta să fie promovat prin asumarea răspunderii.

Emil Boc a spus că la 14 august forma finală a proiectului de lege trebuie prezentată pe masa Guvernului, urmând ca după aceea să fie o discuţie cu Parlamentul asupra formei de adoptare. „Personal optez pentru angajarea răspunderii”, a spus Boc.

Ministerul Finanţelor urma să prezinte Guvernului o evaluare a impactului financiar al aplicării Legii unitare a salarizării din sistemul bugetar. Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, declara în data de 8 iulie – ziua în care era programată prezentarea evaluării – că a cerut Executivului o amânare de două săptămâni, deoarece Guvernul trebuie să se asigure că Legea este sustenabilă financiar.

Guvernul s-a angajat în faţa Fondului Monetar Internaţional (FMI) să finalizeze până în 30 octombrie Legea unitară a salarizării în sistemul bugetar, iar memorandumul tehnic din cadrul acordului cu FMI prevede scăderea ponderii cheltuielilor cu salariile în bugetul de stat de la 8,6% din produsul intern brut (PIB) în 2008 până la 7,8% din PIB în acest an, 7,2% în 2010 şi 6,7% din PIB în 2011.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed