Sindicatele sunt nemulţumite de plafonarea salariilor profesorilor şi cer demisia lui Boc şi Funeriu

„Prin această hotărâre, guvernul demonstrează încă o dată că România nu este un stat de drept, iar nerespectarea justiţiei anulează rolul acesteia. La nivelul federaţiei noastre sunt 7.000 de hotărâri judecătoreşti irevocabile pentru reîncadrare potrivit Legii 221/2008 şi peste 50.000 de procese pe rol. Nerecunoaşterea acestor reîncadrări pe posturi şi a majorărilor salariale obţinute prin hotărâri irevocabile reprezintă o nerespectare a rolului pe care îl are un cadru didactic în formarea copiilor, cei care reprezintă viitorul acestei naţiuni”, a declarat preşedintele FSLI, Simion Hăncescu.

Cei de la FSLI mai spun că se vor adresa forurilor internaționale pentru a li se face dreptate în acest caz.

„Le reamintim membrilor guvernului faptul că preşedintele Traian Băsescu a declarat că hotărârile judecătoreşti irevocabile se pun în aplicare. Dacă revenirea economiei româneşti înseamnă noi tăieri de salarii, înseamnă că totul este o minciună, iar România este în plină recesiune”, a mai spus preşedintele FSLI.

Premierul Emil Boc a anunţat că guvernul a discutat joi în primă lectură actul normativ privind salarizarea din educaţie, în virtutea deciziilor instanţelor care au dat dreptul la majorarea cu 50% a salariilor, precizând că proiectul va fi trimis Consiliul Economic şi Social (CES) şi abia apoi se va decide forma de promovare.

„Am discutat problema salarizării din educaţie, astăzi România nu îşi poate permite să plătească majorarea salariilor profesorilor cu 50%. În consecinţă, în momentul de faţă, în România, datorită practicilor judiciare neuniforme, există profesori cu salarii majorate cu 50% şi unii cu salarii nemajorate cu 50%”, a spus Boc, dând exemplul situaţiei din Botoşani şi Suceava.

Premierul a insistat că bugetul nu poate suporta onorarea acestor măriri. „Este nevoie de un act normativ, l-am discutat astăzi în primă lectură, va fi în avizare la CES săptămâna viitoare. După avizul CES, vom lua decizia de promovare a acestuia în Parlament, în unele din formele prevăzute de Constituţie”, a afirmat Boc, care nu a exclus angajarea răspunderii, dar a accentuat că decizia va fi luată de Executiv ulterior avizelor.

Emil Boc a mai spus că efortul bugetar pentru 2011, necesar eventualei aplicări a majorării de 50% a salariilor din educaţie, s-ar ridica la 500 de milioane de euro, adăugând că o decizie privind modul de promovare a actului normativ care să plafoneze salariile va fi luată după primirea avizelor.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed