Slăbiciunile arătate de Vladimir Putin în discursul său privind mobilizarea parțială în Rusia

Discursul ținut miercuri dimineața de președintele rus Vladimir Putin a arătat mai multe slăbiciuni pe care liderul de la Kremlin probabil ar vrea să le ascundă atât față de ruși, cât și de ucraineni și aliații lor din Occident.


Generalul australian în retragere Mick Ryan, un absolvent al Facultății de Studii Internaționale Avansate din cadrul Universității John Hopkins, explică într-o serie de postări făcute pe pagina sa de Twitter principalele obiective pe care Putin le-a urmărit prin primul său discurs adresat națiunii după declarația de război citită pe 24 februarie:

  • să îi mulțumească pe adepții liniei dure față de Ucraina;
  • să nu provoace nemulțumirea populației generale;
  • să facă pe plac forțelor armate;
  • să lase impresia că nu pierde războiul.

Ryan afirmă că discursul ținut de liderul de la Kremlin miercuri la ora 08:00 este interesant în ansamblul său, arătând gama largă de interese pe care Putin încearcă să le mulțumească, și că el reprezintă un fel de versiune a lui Putin pentru o actualizare privind mersul războiului în fața rușilor.

El a vorbit despre importanța referendumurilor din Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie, un lucru despre care Mick Ryan spune că nu este nimic altceva decât un pretext oferit rușilor să afirme că „violurile, jafurile și criminalii trimiși în Ucraina apără Rusia”.

În mod interesant, Putin a făcut referire și la producția industrială, afirmând că „șefii întreprinderilor din industria de apărare vor fi trași direct la răspundere în ceea ce privește creșterea producției de armament și echipamente militare”.

Ca de obicei, el a vorbit despre „culpa NATO”, presărând în discurs și referințe la „vina elitelor occidentale”, un laitmotiv favorit al propagandei rusești.

Putin a pus decizia mobilizării pe seama liderilor militari de la Moscova

De asemenea interesant, în ceea ce privește decretul privind mobilizarea, el nu l-a descris ca fiind ordinul său, afirmând în schimb că „găsesc necesar să sprijin propunerea ministerului Apărării și Statului Major privind mobilizarea parțială”.

„Acest lucru plasează toată eventuala vină asupra forțelor armate”, explică generalul australian, adăugând că este puțin probabil ca mobilizarea parțială să îi mulțumească pe „șoimii” din administrația lui Putin și naționaliștii ruși, însă va speria probabil populația generală, după cum arată explozia cererii pentru biletele de avion cu destinația către țările care îi acceptă pe ruși.

Ryan afirmă de asemenea că este greu de prognozat cât va dura procesul de mobilizare însă că trupele rusești care sunt pregătite pentru apărarea frontului în timpul iernii care vine sunt mai ușor de antrenat, echipat și desfășurat decât cele pregătite pentru operațiuni ofensive.

„Putin a simțit cu siguranță presiuni din partea forțelor armate să inițieze această chemare la arme. Majoritatea armatei rusești a fost angajată în acest război. Liderii armatei ruse au urmărit cum armata lor dispare încet dar sigur. Ei au nevoie să își înlocuiască pierderile dacă vor să păstreze teritoriile deja cucerite”, afirmă ofițerul australian.

Acesta amintește că forțele rusești nu doar că au înregistrat pierderi uriașe în ceea ce privește numărul de militari răniți și uciși, dar că trupele aflate încă pe front în Ucraina au fost angajate în lupte fără a fi rotite timp de 7 luni.

„Însă numărul de soldați ruși ce urmează să fie acum mobilizați nu este suficient pentru a aduce o contribuție decisivă sau să schimbe soarta războiului. Ucraina a mobilizat cu mult mai mulți oameni. Decizia este mai mult despre rotație și înlocuirea pierderilor decât construirea vreunei noi capabilități ofensive pentru Rusia”, afirmă Ryan.

Ucraina are timp să recupereze teritorii până la sosirea noilor trupe rusești

Pe baza tuturor acestor informații, generalul australian trage mai mult concluzii în legătură cu discursul lui Vladimir Putin:

  • în privat Putin și generalii săi acceptă că ar putea pierde acest război. Măsurile legate de personal și industrie descrise în discurs sunt semne clare ale acestui lucru;
  • cu toate acestea, Putin nu dă înapoi în privința războiului. El a inițiat această măsură riscantă în speranța că poate prelungi războiul până când țările occidentale vor obosi să sprijine Ucraina;
  • Putin i-a ascultat pe președintele chinez Xi Jinping și premierul indian Naredra Modi săptămâna trecută care și-au exprimat rezervele față de război. Însă Putin a înțeles din afirmațiile lor nu că ar trebui să pună capăt războiului, ci că trebuie să îl câștige, în caz contrar poziția Rusiei față de China și India pe scena internațională urmând să se degradeze grav;
  • măsurile occidentale de descurajare rămân elemente importante ale acestui război, după cum a arătat faptul că Putin a amenințat din nou cu armele sale nucleare;
  • mobilizarea, instruirea și desfășurarea acestor rezerviști în Ucraina va dura. Acest lucru înseamnă că ucrainenii au oportunitatea de a continua să înregistreze progrese în ofensivele lor împotriva rușilor.

Generalul Mick Ryan concluzionează că, din păcate, „pariul” lui Vladimir Putin privind mobilizarea parțială doar va prelungi agonia poporului ucrainean, fără ca de fapt să ofere vreo șansă reală unei victorii rusești.

„În cele din urmă acest anunț nu schimbă perspectivele pentru o victorie ucraineană. Dar înseamnă că mult mai mulți oameni vor muri înainte ca ea să aibă loc”, conchide el.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed