x


  • EUR
    4.7432
    USD
    4.2921
string(16) "instant-articles"

ŞOC în EUROPA. Sfârşit de drum pentru un mare politician

Politiciana care a marcat major în ultimii 13 ani destinul Germaniei şi al Europei se pregăteşte să iasă din scenă. O decizie de personal arată că Merkel nu mai reuşeşte să întrunească majorităţi nici măcar în propriul partid. Un semn că actualul guvern federal nu va avea o viaţă prea lungă, crede redactoarea-şefă a DW, Ines Pohl.

Author: Mihai Voican | Sursa: DW | Publicat: 27.09.2018, 8:07

Şefii grupurilor parlamentare prestează o muncă încununată de succes mai ales atunci când lumea nu află mare lucru despre activitatea lor. În sistemul politic german, ei sunt responsabili cu asigurarea de majorităţi în propriul partid pentru liderul formaţiunii. Dacă liderul partidului se întâmplă să fie şi şeful guvernului, atunci conducătorii grupurilor parlamentare se asigură că treaba cancelarului decurge cât mai lin şi fără probleme – cel puţin în teorie.

 

La actualul guvern german însă, treaba nu decurge atât de lin. Deja negocierile de formare a coaliţiei de guvernare au fost însoţite de intrigi, demisii şi ameninţarea constantă cu alegeri anticipate. Iar acum, la un an de la alegerile generale, alianţa de la guvernare pare din nou extrem de fragilă şi gata de colaps, ceea ce va reporni eforturile de formare a unui nou cabinet federal.

 

Nu doar pentru că partidele din marea coaliţie se tot ceartă şi au reuşit să irosească şi bruma de credibilitate pe care o mai aveau în ochii electoratului.

 

SURSA: DW.de