AcasăExterneȘoc în Noua Zeelandă! Premierul și-a dat demisia: „Nu mai am resurse”

Șoc în Noua Zeelandă! Premierul și-a dat demisia: „Nu mai am resurse”

Jacinda Ardern, premierul din Noua Zeelandă, a anunțat joi că își dă demisia pentru că „nu mai are resurse” pentru a continua să conducă țara.

Primul-ministru Ardern, care abia și-a stăpânit lacrimile, a spus că au fost cinci ani și jumătate dificili în calitate de prim-ministru și că este doar un om și că trebuie să se retragă.

„În vară, am sperat să găsesc o modalitate de a mă pregăti nu doar pentru încă un an, ci pentru un alt mandat – pentru că asta este ceea ce necesită acest an. Nu am reușit să fac acest lucru”, a declarat Ardern, în vârstă de 42 de ani, într-o conferință de presă.

„Știu că vor fi multe discuții în urma acestei decizii despre care a fost așa-zisul motiv real… Singura perspectivă interesantă pe care o veți găsi este, după ce am parcurs șase ani de mari provocări, că sunt om”, a continuat ea.

„Politicienii sunt oameni. Dăm tot ceea ce putem, atât timp cât putem, iar apoi vine timpul. Iar pentru mine, a venit timpul”, a adăugat ea.

O surpriză uriașă

Peste câteva zile, duminică, va avea loc un vot al Partidului Laburist, aflat la putere în Noua Zeelandă, pentru desemnarea unui nou lider; liderul partidului va fi prim-ministru până la următoarele alegeri generale.

Mandatul de lider al lui Ardern se va încheia cel târziu la 7 februarie, iar alegerile generale vor avea loc la 14 octombrie. Ardern a declarat că ea crede că laburiștii vor câștiga următoarele alegeri.

Vicepremierul Noii Zeelande, Grant Robertson, care este și ministru de finanțe, a declarat că nu va încerca să candideze pentru postul de viitor lider laburist.

I-a transmis un mesaj fiicei sale

Ben Thomas, un comentator politic din Noua Zeelandă a spus că anunțul lui Ardern a fost o surpriză uriașă, deoarece sondajele o clasau încă drept premierul preferat al țării, chiar dacă sprijinul pentru partidul său a scăzut de la cotele stratosferice înregistrate în timpul alegerilor din 2020. Thomas a adăugat că nu a fost găsit încă un succesor clar.

Ardern a spus că nu se retrage pentru că slujba era grea, ci pentru că ea credea că alții ar putea face o treabă mai bună. Ea a ținut să îi spună fiicei sale Neve că abia așteaptă să fie acolo când va începe școala în acest an și i-a spus partenerului ei de viață, Clarke Gayford, că este timpul să se căsătorească.

Un politician empatic

Ardern a apărut brusc pe scena mondială în 2017, când a devenit cea mai tânără femeie șef de guvern din lume, la vârsta de 37 de ani. Pe un val de „Jacinda-mania”, ea a militat cu pasiune pentru drepturile femeilor și pentru a pune capăt sărăciei în rândul copiilor și inegalității economice din țară.

La opt luni după ce a fost numită premier, a devenit al doilea lider ales din lume care a născut în timpul mandatului, după Benazir Bhutto din Pakistan.

Mulți au văzut-o pe Ardern ca făcând parte din valul de femei lider progresiste, printre care se numără și premierul finlandez Sanna Marin.

„Bunătatea, înțelepciunea și eforturile ei pentru o lume pașnică au fost un exemplu remarcabil pentru liderii mondiali”

Stilul ei de conducere empatic a fost subliniat de răspunsul ei la atacurile în masă de la două moschei din Christchurch în 2019, în care au murit 51 de persoane și au fost rănite 40 de persoane.

„Apelul ei universal la unitate umană cu compasiune m-a făcut să plâng de bucurie atunci și mă face să plâng și acum”, a declarat Farid Ahmed, supraviețuitor și soț al unei victime a atacului din Christchurch.

„Bunătatea, înțelepciunea și eforturile ei pentru o lume pașnică au fost un exemplu remarcabil pentru liderii mondiali. Înțeleg că are nevoie de odihnă și îi doresc tot ce este mai bun în viața ei”, a spus el.

Ardern a catalogat rapid atacurile drept „terorism” și a purtat un hijab în timp ce s-a întâlnit cu comunitatea musulmană la o zi după atac, spunându-le că întreaga țară este „unită în durere”. Ea a promis și a realizat o reformă majoră a legislației privind armele de foc în decurs de o lună, scrie hotnews.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.