Şocurile ascensiunii dolarului vor zgudui mai ales lumea emergentă

Fondul Monetar Internaţional a avertizat că probabilitatea este mare ca Rezerva Federală americană să majoreze dobânzile mai accentuat decât se aşteaptă pieţele, ceea ce va umfla preţurile activelor pe diferite pieţe şi va întări dolarul, iar şocul aprecierii va lovi cea mai mare parte a lumii în curs de dezvoltare.

Ann Pettifor, economist şi autor al unor lucrări ştiinţifice în care a anticipat încă din 2003 venirea marii crize financiare mondiale şi a celei a datoriilor, crede că „vom avea încă o criză financiară. Brazilia are deja probleme mari din cauza întăririi dolarului. Mi-e teamă să mă gândesc la ceea ce se întâmplă în Africa de Sud. Apoi mai este şi Malaiezia. Am ajuns de unde am plecat, iar pentru mine acest lucru este înfiorător“.
Sete de dolari

Ascensiunea meteorică a dolarului a fost perturbată în ultimele zile câteva hopuri – veşti dezamăgitoare de pe piaţa americană a muncii şi din sectorul vânzărilor de retail – însă unii analişti cred că lumea este departe de a fi saturată cu dolari, iar cererea pentru moneda americană va persista. Unul dintre aceşti analişti este Stephen Jen, fost economist la FMI.

Cererea de dolari şi implicit ascensiunea monedei vor fi susţinute de faptul că guvernele şi companiile din afara SUA au datorii record în dolari de 9.000 de miliarde de dolari, faţă de 6.000 de miliarde în 2008. Aproape jumătate din sumă reprezintă datorii făcute de economiile emergente. O mare parte dintre acestea trebuie rambursate în următorii ani, notează Bloomberg, care citează date ale Băncii Reglementelor Internaţionale.

În plus, băncile centrale care şi-au redus rezervele de dolari încep să acumuleze din nou monedă americană, ceea ce reprezintă cerere suplimentară. Ponderea dolarului în rezervele valutare globale s-a diminuat la nivelul record de 60% în 2011, de la 73% cu zece ani mai devreme. De atunci ponderea a urcat la 63%.

Brazilia, Rusia şi alte economii emer­gente, în special din Asia, s-au îm­prumutat mai ales în dolari când banca centrală a SUA a inundat pieţele lumii cu lichiditate ieftină, scrie The Telegraph.

FMI a avertizat că o mare parte din datoriile companiilor nu sunt tranzac­ţionabile. De aceea companiilor le lipsesc „amortizoarele naturale pentru venituri“ care le pot ptoteja de o lovitură dublă din partea creşterii costurilor de finanţare şi a ascensiunii dolarului.

 

mai multe, pe zf.ro

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed